RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks nye gisler i Irak

Sist oppdatert:
Det irakiske opprøret fortsatte langfredag med uforminsket styrke, ett år Bagdads fall. Væpnede grupper hevder de har tatt seks nye utenlandske gisler, deriblant to amerikanere.

De andre nye gislene skal være italienere, og en av nyhetsbyrået Reuters’ journalister forteller at han så to av de kidnappede italienerne i en moské i Abu Ghraib-distriktet utenfor Bagdad. Begge gråt av redsel, og en av dem var såret i skulderen.

Amerikanske soldater sier de er klar over at noen amerikanere er blitt tatt som gisler, uten at de har detaljer om hva som er skjedd.

Fra før var det bekreftet at tre japanere, to palestinere og en canadier sitter fanget hos forskjellige grupper av irakiske opprørere. Flere av gruppene truer med å drepe gislene hvis de ikke får oppfylt sine krav.

- Alvorlig situasjon
Den britiske utenriksministeren Jack Straw mener forholdene i Irak aldri har vært dårligere siden Saddam Hussein ble styrtet.

- Lokket på trykkokeren er borte. Det er ingen tvil om at den nåværende situasjonen er svært alvorlig og at den er den mest alvorlige vi har stått overfor, sa Straw til BBC fredag.

Samtidig ble et hotell i Bagdad hvor det bor en rekke utenlandske diplomater og forretningsfolk, beskutt med granater. Ingen ble skadd i den voldsomme eksplosjonen som rammet en sportsklubb ved siden av det tungt bevoktede hotellet.

Ut over dette var det langfredag rolig i hovedstaden, og det var knapt noen tegn til feiring av det var ett år siden en av de store Saddam-statuene i byen ved hjelp av amerikanske soldater ble revet foran en jublende menneskemengde.

Flyktet fra Falluja
Innbyggerne i byen Falluja, som har vært gjenstand for de hardeste kampene siden invasjonen av landet i fjor, begynte fredag morgen å flykte ut av byen.

Kvinner, menn og barn tok seg ut av byen til fots gjennom bakgater og stier over åkrene, med det lille de kunne bære av eiendeler og mat. De fleste var på vei til landsbyen Naimiya, sør for Falluja.

De amerikanske soldatene lot dem flykte, og utstyrte dem med passersedler dersom de ønsket det. Men mange takket nei, og sa at utenlandske væpnede menn ville drepe dem om de oppdaget de amerikanske passersedlene.

Opprørerne i byen har advart innbyggerne mot å samarbeide med de amerikanske marineinfanteristene på noen som helst måte.

Våpenhvile
Amerikanske styrker gjenopptok offensiven mot Falluja på ettermiddagen etter en pause i et par timer for å forsøke å få til en våpenhvile.

En amerikansk offiser i felten, oberstløytnant Brennan Byrne, sa at pausen i kamphandlingene var over, og marineinfanterister ble observert mens de skjøt granater mot de sunnimuslimske opprørerne i byen.

Minst 450 irakere er drept og rundt 1.000 såret i Falluja denne uken, ifølge direktøren ved byens største sykehus. De amerikanske soldatene sloss fredag med opprørerne i fire nabolag i byen, der utallige lik ligger og råtner i gatene.

Samtidig kom deler av hovedveien mellom Bagdad og Falluja under de irakiske motstandsgruppenes kontroll.

Hundrevis av menn med rakettdrevne granater og kalasjnikov-geværer løp langs veien eller gjemte seg i hus langs veien, ifølge en journalist.

Natten i forveien tok væpnede militante også over Abu Ghraib-fengselet, som er et av de største i Irak. De amerikanske soldatene forlot sine stillinger, og 55 innsatte greide å flykte, sa en av opprørerne.

Pilegrimsferd
Byen Kut er gjenerobret av amerikanske okkupasjonssoldater, to dager etter at ukrainske styrker trakk seg ut etter kamper med sjiamuslimske militser.

Ifølge innbyggere i byen har de amerikanske soldatene kontroll over sentrum, og flere kolonner med pansrede kjøretøyer er sett i byens gater.

I den hellige sjiamuslimske byen Karbala var det ventet flere millioner pilegrimer i løpet av fredagen, i forbindelse med en viktig religiøs høytid. Situasjonen var spent, etter at 15 irakere og seks iranske pilegrimer ble drept i sammenstøt ved en polsk veisperring natt til fredag, ifølge irakisk politi og leger.

Okkupasjonsmakten i Irak har gjort det klart at den ikke kan garantere for sikkerheten til pilegrimene, som ankommer byen i den sentrale delen av landet samtidig med de verste voldshandlingene i Irak siden Saddam Husseins fall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere