RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seks nye måneder i husarrest

Foto: Sukree Sukplang/Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Militærjuntaen i Burma forlenger husarresten for Aung San Suu Kyi.

Det blir ikke noen løslatelse av Aung San Suu Kyi denne gangen heller. Onsdag har den 62 år gamle fredsprisvinneren og demokratiforkjemperen sittet fem år i husarrest i Burma (Myanmar). Tirsdag gjorde militærjuntaen i landet det klart at de forlenger husarresten med seks måneder, melder Reuters.

Dermed kan militærjuntaen forvente en ny strøm av fordømmelser fra verdenssamfunnet. Landets egne lover setter en maksgrense på fem år for hvor lenge en person kan sitte uten dom. Etter det må vedkommende tiltales eller løslates. Men dette er åpenbart ikke noe stort hinder for landets ledere.

- Junatens sanne ansikt
- Dette viser juntaens sanne ansikt. De ønsker ikke dialog og overgang til et demokratisk styresett. Tvert i mot, frykter de Aung San Suu Kyis enorme støtte i befolkningen, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomité.

Til Nettavisen sier Husøy at juntaen de siste årene hvert år har sørget for å fornye Aung San Suu Kyis husarrest med jevne mellomrom. Dermed kommer ikke beslutningen som noen overraskelse.

Aung San Suu Kyi har nå tilbrakt i alt 12 år og 216 dager i husarrest siden hun første gang ble satt i husarrest i 1989.

Tidligere tirsdag ble 20 medlemmer av opposisjonspartiet Den nasjonale liga for demokrati (NLD) arrestert under en demonstrasjon til støtte for løslatelsen av Aung San Suu Kyi, opplyser Den norske Burmakomité.

- Sitt sanne ansikt
- Militærjuntaen i Burma viser igjen sitt sanne ansikt når den forlenger husarresten til Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi med nye seks måneder. Dette er også i strid med landets egen ”State Protection Law” som setter en maksimumsgrense på fem års sammenhengende husarrest, en frist som utløp sist lørdag, sier lederen for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik i en pressemelding.

Bondevik mener verdenssamfunnet må gjøre det klart overfor juntaen at deres lovstridige handling er totalt uakseptabel. Han sier at dersom regimet mener alvor med sitt uttalte ønske om overgang til demokrati, må de løslate Aung San Suu Kyi og la henne ta del i det politiske liv

Indonesia krever løslatelse
Indonesias utenriksminister Hassan Wirayuda oppfordret tirsdag militærjuntaen til å oppheve husarresten, melder AP. Wirayuda sa at han likevel ikke er optimistisk når det gjelder nobelprisvinnerens skjebne, siden juntaen tidligere har ignorert alle oppfordringer.

Aung San Suu Kyi er datter av Aung San, som kjempet for Burmas uavhengighet fra britene og etter hvert japanerne etter Den andre verdenskrig. Han ble myrdet i 1947, seks måneder før Burma ble erklært uavhengig.

I 1988 vendte Aung San Suu Kyi tilbake til hjemlandet etter flere år i utlandet og ble involvert i landets demokratibevegelse. Hun beskrev det nye opprøret mot militærregimet som en ny kamp for Burmas uavhengighet.

Sterkt internasjonalt press
Det har vært spekulasjoner i om juntaen ville sette henne fri eller på andre måter løsne grepet i forbindelse med giverlandskonferansen etter syklonkatastrofen som startet søndag, men slik ble det ikke. Militærjuntaen i landet er under et sterk press for å åpne landet for internasjonal hjelp og legge bedre til rette for nødhjelp.

Tre uker etter at syklonen Nagris herjet i Irrawaddy-deltaet er det anslått at 134.000 mennesker er omkommet og over to millioner er hjemløse. Den norske Burmakomité forteller om rapporter om at evakuerte blir tvunget tilbake til områdene de flyktet fra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere