Selger radioaktivt giftstoff på nett

Det radioaktive stoffet som ble brukt til å forgifte den russiske spionen Litvinenko er til salgs på internett.

29.11.06 11:34

Polonium-210 er et av de dødeligste giftstoffene som finnes. Det radioaktive materialet er omkring 100 milliarder ganger mer dødelig enn cyanid. Et nettsted drevet av en fysiker og UFO-entusiast tilbyr mindre mengder av stoffet for 450 kroner, melder San Francisco Chronicle.

Stoffet blir sendt mottakeren via vanlig pakkepost.

Eksspion omkom
I motsetning til det som tidligere er meldt er ikke polonium-210, stoffet som er antatt å ha tatt livet av den tidligere russiske spionen i Storbritannia, et sjeldent materiale. Isotopene er tilgjengelige også fra firmaer som selger det lovlig til industrien. Det brukes blant annet til å fjerne statisk elektrisitet fra maskiner og film.

Hvis det inntas i store nok mengder forårsaker polonium-210 skrekkelige dødsfall.

I USA er det lovlig å selge mindre mengder av polonium-210 og andre radioaktive stoffer dersom man har lisens fra U.S. Nuclear Regulatory Commission.

Nettsted selger
United Nuclear Scientific Equipment & Supplies i Sandia Park, N.M., selger en liten mengde for cirka 450 kroner. Firmaet tilbyr en lang rekke radioaktive kilder på sitt nettsted, som har knapper med «legg til i handlevogna» ved siden av listene over artikler.

«Fordi våre produkter kan være farlige i gale hender vil vi noen gang avvise bestillinger dersom vi tror du er en ung person som gir seg ut for å være voksen, mangler erfaring med det du har bestilt, eller vil bruke våre produkter til å bygge eksplosiver. Alle forsendelser med farlige kjemiske stoffer må kvitteres for av en myndig person ved levering», heter det på nettstedet til firmaet.

Mannen som driver nettstedet, Bob Lazar, har tidligere fått nasjonal oppmerksomhet i USA da han hevdet å ha jobbet med utenomjordiske romskip ved militærbasen Area 51 i Nevada.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.