*Nettavisen* Nyheter.

Selger sex for barnas skyld

Foto: Flickr

Fengselsforholdene der de norske jentene er fengslet, er langt fra norsk standard. Her selges klesvask og sex, og barna bor bak murene.

22.05.08 22:06

- Det kvinnene fortalte meg var at mange tyr til prostitusjon for å tjene penger. Andre leier ut fengselscellene sine til de prostituerte. De gjør business av alt, forteller Aili Maanum Hansen.

I 2003 laget hun en dokumentar fra innsiden av San Sebastian-fengselet i Cochabamba i Bolivia. Der sitter tre norske kvinner, og en norsk toåring varetektsfengslet. Kvinnene er siktet for smugling av 22 kilo narkotika og risikerer flere tiår bak murene dersom de blir dømt.

Les også: - Jentene føler seg lurt

- Jeg syntes det var veldig sterkt å være der. Når man kommer inn kan det se nesten idyllisk ut. Det er matlaging og luktene bugner mot deg, ikke som i et vanlig fengsel. Klær henger til tørk over alt fordi mange tjenter penger på å ta klesvasken for lokalbefolkningen. Andre lager mat, eller håndarbeid som de selger. Alt for å få kapital å leve av, sier Hansen.

I 2003 levde også 200 barn innenfor disse murene. Mange av mødrene ser seg nødt til å selge sex for å få penger til mat og andre nødvendigheter til seg selv og barna.

Bolivia har ikke et sosialt system som fanger opp disse barna når mødrene havner i fengsel. Alternativet for mange av dem er fengsel, eller rennesteinene i «Den røde sonen» utenfor murene.

- Men de er innesperret, og barna levde der sammen med sine mødre.

Rotter
Hansen besøkte fengselet på dagtid og snakket med flere av de innsatte. De fortalte at det eksotiske ytre skjulte svært uhygieniske forhold. Om nattene dukket store rotter opp.

- De fleste satt inne for narkotikasmugling, eller for å ha drept sin ektemann, sier Hansen.

Les også: - Vi har det bra

Blir tatt vare på
- Etter boliviansk lov måtte barna dokumentere at de gikk på skole etter at de fylte seks år. Ellers fikk de ikke bo i fengselet, sier Hansen. Skolen må fengselsmødrene finansiere selv. Derfor trenger de også å tjene mye penger bak murene. Mange gjør det altså ved salg av sex til mennene i byen som besøker fengselet.

De tre norske kvinnene som befinner seg i dette fengselet får det de trenger fra de norske representantene som oppholder seg i Cochabamba. Hva som vil skje med den to år gamle jenta, er ennå ikke avgjort. Norske myndigheter har koblet barnevernet inn i saken.

- Vi har koblet inn barnevernet, og vært i kontakt med barnets familie for å diskutere løsninger. Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer om hvordan vi skal løse dette, sier pressevakt Bjørn Jahnsen i Utenrikdsdepartementet til Nettavisen.

Fokuset for de tre kvinnene nå, er ankebehandlingen av varetektsfengslingen. Anken må være levert inn innen lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag