RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selvmords-bomber angrep nordmenn

Sist oppdatert:
To norske militære kjøretøy ble fredag formiddag rammet av en eksplosjon i Kabul sentrum.

En bil eksploderte like ved de norske kjøretøyene. Sjåføren av bilen ble drept, og to sivile afghanere skadet. En av de norske bilene fikk lettere skader.

Det var til sammen fem norske soldater fra den norske kontingenten til Natos fredsbevarende styrke i Kabul i de to bilene. Ingen av nordmennene kom til skade.

De norske bilene var Mercedes feltvogner, en biltype som minner om en Jeep. Bilene var ikke pansret.

Sjåføren som ble drept skal ifølge Reuters ha kjørt en Toyota Corolla inn mellom de to norske militærbilene før bilen hans gikk i luften omkring klokken 10.30 norsk tid.

Nyhetsbyrået omtaler hendelsen som et selvmordsangrep.

«Selvmordsbomber drept»
«En bilbombe gikk av i den afghanske hovedstaden fredag mellom to norske biler fra den fredsbevarende styrken og i nærheten av en bygning der parlamentet skal møtes neste uke. En selvmordsbomber ble drept og to forbipasserende skadet», melder Reuters.

Eksplosjonen skjedde på veien mellom Kabul zoologiske hage og det tidligere kongepalasset vest i byen.

- Eksplosjonen drepte angriperen. To forbipasserende ble lettere skadd, sier visepolitimesteren i Kabul, Shafiq Fazly, til Reuters.

- Det er for tidlig å si om det er snakk om en selvmordsaksjon. Afghansk politi er nå på stedet og etterforsker hendelsen i samarbeid med Isaf-styrker, sier ISAF-talsmann major Andrew Elmes til TV 2 Nettavisen.

- Vi vet bare at en bil har eksplodert, og at sjåføren ble drept

Den drepte sjåførens nasjonalitet er ifølge Elmes foreløpig ukjent. Ingen Nato-soldater kom til skade.

«Improvisert sprengladning»
Norske militærkilder omtalte tidligere fredag eksplosjonen som en «improvisert sprengladning.»

- Vi har fått melding om at to norske militære kjøretøy i Afghanistan har blitt rammet av det som ser ut til å være en såkalt improvisert sprengladning, sier presseoffiser ved Fellesoperativt hovedkvarter Thom Knustad til TV 2 Nettavisen.

- Jeg kan absolutt ikke utelukke at dette er snakk om et selvmordsangrep. Kontingentstaben vår jobber nå for fullt så vi kan få klarhet i nøyaktig hva som har skjedd. Det er all grunn til å tro at det Reuters melder er riktig siden de har folk på stedet, sier Knustad til TV 2 Nettavisen fredag klokken 13.30.

Knustad ønsker ikke å opplyse hvilke enheter de norske soldatene tilhører utover at de er del av den norske styrken i Kabul.

- Jeg har ikke fått noe informasjon om hvordan de reagerte, men det er er klart at disse soldatene i etterkant vil bli ivaretatt av det personellet vi har i kontingenten. Dette er en dramatisk hendelse, og man må sørge for at personellet får ordentlig oppfølging i etterkant.

Den norske kontingentstaben rapporterer det de har av informasjon til Fellesoperativt hovedkvarter (FH) i Stavanger. FH har ansvar for alle norske styrker i utlandet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere