RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selvmordsbomber drepte sju

Foto: AVI OHAYON (EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Al-Aqsa-martyrene tar ansvaret for selvmordsaksjonen i Jerusalem søndag morgen. Minst sju ble drept.

Det var en palestinsk selvmordsbomber som sprengte seg selv i lufta på en buss.

Både Hizbollahs TV-stasjon al-Manar, med base i Libanon, og nyhetsbyrået AFP har mottatt beskjeder på telefon om at den militante palestinske gruppa al-Aqsa-martyrenes brigadergruppen, som er tilknyttet Yasser Arafats Fatah-fraksjon, står bak

62 mennesker ble skadd i aksjonen, ifølge en talsmann for Magen David Adom, det israelske motstykket til Røde Kors. Tilstanden til 11 av dem er kritisk, 14 ble alvorlig skadd og 29 fikk lettere skader.

Selvmordsbomberen utløste eksplosjonen rundt klokka 8.30 (7.30 norsk tid) midt i rushtiden på den første dagen av den israelske arbeidsuka. Bussen var full av israelere på vei til arbeid.

Metallbiter
Folk roper «mamma», «pappa», fortalte Reuven Pohl, som deltok i redningsarbeidet. Gråtende mennesker strømmet vekk fra veikrysset der eksplosjonen skjedde.

Ifølge politiet var bomben full av metallbiter som skulle gjøre mest mulig skade.

Jerusalems politisjef Mickey Levi sier de ikke hadde mottatt noen spesifikk etterretningsinformasjon som tydet på et planlagt angrep søndag morgen.

Israels utenriksminister Slivan Shalom sa bare noen timer etter selvmordsaksjonen at dette viser nødvendigheten av «sikkerhetsgjerdet» som blir bygget på Vestbredden, tross internasjonal kritikk.

Fordømmer
Palestinske myndigheter var raskt ute med å fordømme bombeaksjonen søndag, og statsminister Ahmed Qurie understreket at slike aksjoner skader palestinernes sak.

- Slike handlinger gir Israel en unnskyldning til å fortsette å bygge muren, gjennomføre likvideringer og aksjoner mot palestinske sivile, heter det i kunngjøringen fra Quries kontor.

Den palestinske ministeren Saeb Erakat oppfordret USA til å trappe opp sitt arbeid for å få liv i fredsprosessen.

- Det er den eneste måten vi kan bryte denne onde sirkelen på, sa Erakat.

River del av muren
Aksjonen skjedde dagen før Den internasjonale domstolen i Haag skal begynne sin vurdering av lovligheten av den såkalte sikkerhetsmuren som Israel bygger på Vestbredden.

Israel begynte søndag å rive en liten del av den kontroversielle barrieren mot Vestbredden. Sivile arbeidere klippet over et åtte kilometer langt gjerde med elektroniske sensorer som har skilt den palestinske landsbyen Baka al-Sharqiya fra resten av Vestbredden.

Det israelske forsvarsdepartementet hevder rivingen skjer uavhengig av høringen i FN-domstolen, der lovligheten av muren skal vurderes.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere