Selvutnevnt muslimsk leder er gisseltaker

KJENT NAVN: Dette gamle opptaket viser den mistenkte gisseltakeren under en av hans mange demonstrasjoner.

KJENT NAVN: Dette gamle opptaket viser den mistenkte gisseltakeren under en av hans mange demonstrasjoner. Foto: Skjermdump (Sydney Morning Herald)

Kjent for å ha sendt hatbrev til soldatfamilier.

15.12.14 15:53

Identiteten til den mistenkte gisseltakeren i Sydney er nå kjent. Politiet har gått ut og identifisert mannen som Man Haron Monis, en flyktning fra Iran, som er dømt for seksuelle overgrep og blant annet har gjort seg bemerket gjennom en rekke hatefulle ytringer mot australske politikere, skriver Sydney Morning Herald på nett.

49-åringen kom til Australia under navnet Manteghi Bourjerdii i 1996 og fikk opphold som asylsøker. Han tok senere navnet Man Haron Monis og utnevnte seg selv som muslimsk leder med tittelen sheik Haron.

Følg gisseldramaet i Sydney direkte nederst i saken

Mannen er godt kjent av australsk politi fra før. Han skal blant annet ha sendt hatbrev til pårørende etter australske soldater, skriver flere medier.

HTML EMBED


Australsk politi forhandlet tirsdag ettermiddag norsk tid fortsatt med gisseltakeren.

Les også: Fem gisler klarte å rømme

HAR LAGT UT VIDEO: En video som skal vise en av gislene som leser opp gisseltakerens krav i et opptak fra kafeen der dramaet utspiller seg. Foto: Skjermdump (YouTube)


Situasjonen ikke avklart

15 timer etter at en mann utstyrt med våpen og jihadist-flagg tok gisler i en kafé i Sydney, var åstedet fortsatt omringet av tungt væpnet politi.

Natt til tirsdag lokal tid var situasjonen ennå ikke avklart. Politiet forsøkte å forhandle med gjerningsmannen, som holdt et ukjent antall personer fanget i en kafé i byens forretningsstrøk.


GJERNINGSMANNEN: Bilder av det som skal være gjerningsmannen fra opptak gjort gjennom kafevinduene ble mandag spredt på nettet. Foto: Skjermdump (YouTube)


På nettet sirkulerer det i alle fall én video med opptak som skal vise et gissel som leser opp gisseltakerens krav.

I SIKKERHET: To gisler kommer seg i sikkerhet bak væpnet politi etter å kommet seg fri fra gisseltakeren i kafeen. Foto: William West (Afp)


Ifølge nyhetskanalen 7News Sydney tråler politiet gjennom sosiale medier, blant annet Twitter og Facebook, for å få et bedre bilde av hva som skjer inne i kafeen sentralt i Sydney.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Fem personer klarte å komme seg bort fra kafeen tidligere på dagen. Over et halvt døgn etter at dramaet begynte, var det ikke kommet meldinger om at noen var skadd.

Gjerningsmannen hadde med seg et svart flagg med den islamske trosbekjennelsen til Lindt Chocolate Café ved Martin Place i sentrum av Sydney.

Denne typen flagg er mye brukt av væpnede islamistiske grupper, men gisseltakeren var tydeligvis ikke fornøyd med designen. Ifølge australske medier kreve han å få flagget til opprørsgruppen IS brakt til kafeen.

– Vi har fått en situasjon som overensstemmer med en terrorhendelse, konstaterte Andrew Scipione fra politiet i delstaten New South Wales.

– Sendte hatbrev

Ifølge en kilde i politiet er den antatte gjerningsmannen en iransk flyktning som tidligere har sent hatbrev til familiene til australske soldater som er drept i utlandet. Han skal også være dømt for seksuelle overgrep.

Australske muslimske organisasjoner fordømmer gisselaksjonen. Trosbekjennelsen på flagget hans er «misbrukt av villedede personer som ikke representerer noen andre en dem selv», heter det i en uttalelse undertegnet av over 40 muslimske grupper.

Flere terroreksperter mener det er høyst uklart hvilke forbindelser gjerningsmannen har til den irakisk-syriske opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

– Det er mulig at vi har å gjøre med en «ensom ulv» som sympatiserer med global hellig krig, eller noen som har psykiske problemer og leter etter en sak å kjempe for, sier professor Adam Dolnik ved universitetet i Wollongong.

Dolnik, som har vært med på å trene Sydney-politiet i gisselforhandlinger, tror kaféaksjonen først og fremst dreier seg om å få oppmerksomhet.

Terrorfrykt

To kvinner som klarte å komme seg ut av Lindt Chocolate Café, har fortalt om bomber som gisseltakeren angivelig har plassert andre steder i Sydney. Politiet forsikrer imidlertid at situasjonen «er begrenset til ett område».

Ifølge TV-stasjonen Kanal 7 er rundt 15 gisler blitt observert i kafeen. Politiet ville ikke oppgi noe nøyaktig antall, men sa det var mindre enn 30.

Australske myndigheter har lenge fryktet at ytterliggående islamister i landet skal gjennomføre terroraksjoner.

Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot opprørerne. Politiet frykter at noen av fremmedkrigerne som har reist tilbake til Australia, kan være farlige.

– Planla halshogging

I høst gjennomførte australsk politi en større antiterroraksjon etter mistanke om at IS-sympatisører hadde planer om å kidnappe tilfeldige australiere og halshogge dem. Flere medier meldte i september at planen kan ha vært å halshogge folk ved Martin Place i Sydney – hvor gisseldramaet pågikk mandag.

I Sydney sperret tungt væpnet politi det ellers så travle forretningsstrøket hvor gjerningsmannen tok gislene til fange. Sentralbanken og delstatsforsamlingen i New South Wales befinner seg i samme bydel, som ikke ligger langt unna byens berømte operahus.

Dramaet startet like før klokka 10 om morgenen lokal tid da en mann gikk inn i kafeen med tunge vesker. En kvinne som prøvde å komme inn like etterpå, sier at døra var sperret, og at hun så noen ta et våpen opp av en bag mens personene innenfor måtte ned på gulvet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.