*Nettavisen* Nyheter.

Senatorer vil granske BP

Foto: Handout (Pa Photos)

Men denne gangen gjelder det ikke miljøkatastrofen i Mexicogolfen.

15.07.10 22:31

Amerikanske politikere vil nå vite mer om BPs rolle i frigivelsen av en libysk terrorist, skriver danske Politiken .

Flere amerikanske senatorer krever at saken etterforskes og har nå skrevet til utenriksminister Hillary Clinton for å få henne til å kaste nytt lys over oljeselskapet handlinger i forbindelse med benådningen.

Lockerbie-tragedien

Agenten Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi ble knyttet til terrorbombingen av den amerikanske Pan Am-flyet som styrtet over den skotske byen Lockerbie 21. desember 1988. 243 passasjerer, 16 kabinansatte og piloter ble drept. På bakken var det 11 som omkom som følge av flystyrten.

Al Megrahi ble i august løslatt før tiden fra et skotsk fengsel og fikk deretter returnere til Libya. Han hadde da sittet åtte år i fengsel, men Ifølge en lege hadde han bare et par måneder igjen å leve på grunn av en kreftdiagnose.

Løslatelsen førte til mange reaksjoner, særlig blant de etterlatte. Britiske myndigheter fikk kraftig kritikk for å ha gitt en terroristdømt mann friheten tilbake.

Rykter rundt oljeavtale

I etterkant skrev den britiske avisen The Times at oljegiganten BP la mye press på den daværende britiske justisministeren Jack Straw, for å få han til å løslate al-Megrahi.

På denne måten ville BP, ifølge avisens opplysninger, sikre seg en oljekontrakt med Libya på nesten seks milliarder kroner.

BP avviser at de har forsøkt å fremme utgivelsen av den libyske terroristen.

Etter oljeutslippet i Mexicogolfen har senatorene fått fornyet interesse for saken. BP er for tiden svært upopulær i USA.

- Bevisene fra katastrofen med Deepwater Horizon tyder på at BP er villig til å sette fortjeneste foran folk, sier de fire demokratiske senatorene, ifølge AFP.

I brevet de har sendt Clinton, heter det at de krever en grundig etterforskning av oljeselskapets rolle i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.