Send navnet ditt til Pluto

Foto: ((NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute))

Denne journalisten har allerede meldt seg på en tur til Pluto, og det kan du også gjøre.

15.06.05 20:07

I begynnelsen av neste år sender Nasa et romfartøy som skal studere vårt solsystems ytterste planet, og dens måne Kharon.

Du kan faktisk få være med på turen. Eller, navnet ditt hvertfall. Går du inn på prosjektets nettside, kan du registrere navnet ditt. En CD-plate skal før oppskytingen monteres på romfartøyet. Den vil inneholde navnene på alle de som har registrert seg på siden.

O, ikke Ø
Du kan også skrive ut ditt eget «sertifikat», som beviser at du er på vei til Pluto. Et lite obs for nordmenn med særnorske bokstaver i navnet, som undertegnede, er at nettsiden ikke ser ut til å registrere navn med æ, ø og å. Det gikk ikke an å søke opp «Øyvind Ludt» i nettstedets arkiv etter registrering, men med «Oyvind Ludt» gikk det som en kule.

Kort frist
Oppskytingsvinduet for Pluto-Kuiper Belt Mission åpner 11. januar 2006 og varer i 35 døgn. I løpet av den perioden må Atlas 5-bæreraketten med romfartøyet ha forlatt Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA, melder romfart.no

Utgangshastigheten fra jordbane blir den høyeste for noe romfartøy som er sendt til de ytre delene av solsystemet. Romfartøyet vil passere Månen etter bare ni timer.

Ni år
Ferden ut til Pluto vil ta ni år. Sommeren 2015 kommer romfartøyet til å passere gjennom Pluto-Kharon-systemet.

Over en periode på fem måneder vil de to klodene bli observert. Forskerne håper deretter å kunne la romfartøyet passere to av de mange hundre kjente legemene i Kuiper-beltet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.