Gå til sidens hovedinnhold

Sender 10 prosent av styrkene til Irak

Stillehavsøya Tonga kommer den amerikansk-ledede okkupasjonsstyrken i Irak til unnsetning, og sender nå over 10 prosent av sine militære styrker til landet.

Rett nok består Tongas væpnede styrker av bare 400 soldater, så rent tallmessig består styrkebidraget av 44 mann.

Statsminister ’Ulukalala Lavaka Ata understreker likevel at Tonga så seg forpliktet til å bidra da USA ba om assistanse.

– Vi husker hvordan USA kom for å forsvare Tonga og regionen under annen verdenskrig. Tongas bidrag til forsøkene på å skape fred og stabilitet i Irak er i tråd med hva vi har råd til, sier han i en kommentar.

'Ulukalala Lavaka Ata betegner Tongas styrkebidrag som en fredsbevarende operasjon, selv om det har vært smått med fred i Irak siden USA invaderte landet i mars 2003.

De 44 soldatene fra Tonga skal tjenestegjøre sammen med den samme amerikanske marinedivisjonen som landets soldater var underlagt på Solomon-øyene under annen verdenskrig.

Tonga består av 170 koralløyer i Stillehavet, om lag 2.000 kilometer nord for New Zealand, og har en befolkning på 100.000.

Den britiske oppdageren James Cook beskrev for 200 år siden Tonga som de vennlige øyene, noe som knapt kan sies om området som nå venter landets soldater.

(NTB-Reuters)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar