Sender flygende tallerken til Mars

Foto: Damian Dovarganes (Ap)

Neste år suser dette romfartøyet inn i atmosfæren på den røde planeten. Gjett hva den har med seg!

23.04.11 21:31

Utforskningen av Mars fortsetter. Etter at kjøretøyene Spirit og Opportunity begynte arbeidet i 2004 (sistnevnte holder det fortsatt gående), er det snart tid på tide å vende et nytt kapittel i Mars-eventyret. Det har navnet Mars Science Laboratory. Oppdraget er å lande sekshjulingen Curiosity (nysgjerrighet). Den skal rett og slett lete etter liv på den fjerde planeten fra Sola.

Håper på alger
- Vi kan ikke vente oss små grønne menn, men kanskje små grønne alger, enkle livsformer, som likevel vil være en av de største oppdagelsene menneskene har gjort, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Nettavisen.

- Og om det finnes eller har vært liv på Mars, kan det også være liv andre steder i verdensrommet, slår han fast.

Les mer på Knut Jørgen Røed Ødegaards nettside: Bang i rommet

- Var en jordlignende planet
Om det har vært liv på Mars, vet vi ennå ikke, men det er ikke usannsynlig, mener astrofysikeren.

- Forholdene på Mars har vært langt mer gjestmilde enn de er i dag. Tidligere var det en jordlignende planet med en mye varmere og tettere atmosfære, så liv kan ha eksistert der, sier Røed Ødegaard.

Det er oppdaget metan i Mars' tynne atmosfære. Det er et stoff som raskt brytes ned av UV-strålingen, så kanskje finnes det mikroorganismer dypt nede i berggrunnen på Mars, organismer som vi vet også kan leve under svært ugjestmilde forhold her på jorden.

Curiosity skal lete etter karbonholdige stoffer. Da sonden Viking landet på Mars i 1976 mente man å ha funnet karbonholdige molekyler, men senere ble man usikre på disse funnene. Nå skal Curiosity forhåpentligvis finne beviset en gang for alle.

Avansert laboratorium
- Den bringer med seg et svært avansert laboratorium, så den vil finne ut av dette og mange andre ting. Pakket ned i boks på 37 kilo, er det utstyr som tilsvarer et stort jordisk laboratorium, forteller Røed Ødegaard.

Foto: Nasa

Curiosity er et dobbelt så stort kjøretøy som Spirit og Opportunity, og mye høyere. Den nye modellen har seks brede hjul og skal kunne ta seg fram over hindre på nesten en meter. Kjøretøyet er 2,7 meter langt, gjør 90 meter i timen og veier 900 kilo.

Om bord har kjøretøyet blant annet instrumenter som skal kunne skyte med laserstråle mot en stein fem til sju meter unna og undersøke sammensetningen i dampen fra denne strålen.

Planlagt utskytning finner sted mellom 25. november og 18. desember i år. Turen til mars tar åtte og en halv måned, og det blir landing i august 2012, opplyser NASA på nettsiden for Mars Science Laboratory.

Slik skal den lande
Romfartøyet som skal bringe Curiosity trygt fram til Mars har en design til forveksling lik de som ble sendt dit på 1970-tallet, men systemet som skal bringe fartøyet inn i atmosfæren på planeten er helt nytt. Det ligner en flygende tallerken det som vil suse ned mot Mars, skyte opp en fallskjerm, styre og bremse med raketter og så slippe roveren like før landing. Går alt som planlagt, får kjøretøyet en myk landing på alle seks hjulene.

- Mars er en kronglete planet å lande på, men jeg har stor tro på at amerikanerne har lært leksen og at dette vil gå veldig bra, sier Røed Ødegaard.

Se video under om hvordan roveren skal landes på Mars i 2012.

HTML EMBED

NASA: Her kan du laste ned videoanimasjon om Mars Science Laboratory og Curiosity her (79,6 MB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.