*Nettavisen* Nyheter.

Sender militærutstyr for milliarder til tvilsomme regimer

ENEVELDIG MONARKI: Omans øverste leder, sultan Qaboos bin Said (til venstre), har hatt sin posisjon i det eneveldige monarkiet siden 1970. Oman er en av ti autoritære regimer Norge eksporterer militært utstyr til. Bildet er tatt da sultanen gjestet Iran og president Mahmoud Ahmadinejad i 2009. Foto: Behrouz Mehri (AFP)

Landene troner på verstinglista til menneskerettighetsorganisasjonene. Det hindrer ikke Norge i å eksportere militært utstyr for milliarder.

04.11.14 20:15

OSLO (Nettavisen): Stortingsrepresentant og Venstre-nestleder Ola Elvestuen er åpen for å se på en strengere praksis for utdeling av eksportlisens til norsk våpenindustri.

- Feilen i dag er at man ikke tolker regimets karakter, men bruken av utstyret, sier Elvestuen.

Tirsdag la organisasjonen Changemaker fram sin rapport over norsk eksport av militærutstyr til tvilsomme regimer i perioden 2002-2012. Den viser en eksport på over 1,5 milliarder kroner til Bahrain, Egypt, De forente arabiske emirater, Jordan, Kuwait, Kina, Libya, Oman, Quatar og Saudi-Arabia.

Se tabell nederst i saken.

Udemokratiske land

Landene figurerer alle på versting-lista til den uavhengige menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House. Hvert år gir de ut en rapport hvor landene blir stemplet som frie eller ufrie og rangert etter ulike kriterier, der 1 poeng er best og 7 poeng er verst. Bahrain har for eksempel seks poeng på årets rangering, Egypt 5,5 poeng, De forente arabiske emirater 6 poeng og Saudi Arabia stanger i taket på skalaen med 7 poeng.

Av disse landene er Saudi-Arabia den klart største mottakeren av militærmateriell fra Norge. I årene fra 2002 til 2012 fikk de utstyr for tilsammen 650 millioner kroner.

Fakta

Eksportkontrollen

Overrasket

- Det overrasker meg å se en del av disse landene så høyt på lista over land vi eksporterer militærutstyr til, blant annet Kina og Saudi-Arabia, sa Ola Elvestuen da Changemaker la fram sin rapport. Han mener Stortinget bør diskutere strengere demokratikrav knyttet til eksportlisenser.

Høyres Regina Aleksandrova sier hun er glad for rapporten fra Changemaker, men peker på at det er viktig å skille mellom hva slags materiell det er snakk om. Militærutstyret som disse landene har mottatt er hovedsaklig sambandsutstyr, elektronisk utstyr og våpendeler. Ingen av landene har i perioden mottatt ammunisjon eller komplette våpen, går det fram av rapporten.

Stor avstand mellom teori og praksis

Mannen bak rapporten, Einar Tornes, har bygget på de årlige våpeneksportmeldingene fra UD til Stortinget. På grunn av etterslepet i rapporteringen, har han bare kommet til 2012. Tornes mener landene det er mest aktuelt å diskutere i dag er De forente arabiske emirater, Jordan, Kuwait, Kina, Oman, Quatar og Saudi-Arabia. Tornes mener avstanden mellom eksportpraksis og regelverk er stor. Han hevder det skyldes et regelverk som ikke er entydig på hvordan hensynet til demokrati og menneskerettigheter skal ivaretas.

Klikk på bildet for å forstørre.

FERSK RAPPORT: Hanne Sofie Lindahl, leder for Changemaker, i panelet under presentasjonen av rapporten "Hensynsløs våpeneksport?". Videre mot høyre Venstres Ola Elvestuen, Høyres Regina Alexandrova og Alexander Harang fra Fredslaget. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Vil bringe inn Stortinget

I rapporten tar Tornes til orde for et parlamentarisk eksportkontrollråd som skal uttale seg før UD gir sin eksportlisens. Ifølge organisasjonen Fredslaget var en slik modell på trappene også i Norge i 2004, men den rødgrønne regjeringen valgte å legge det bort. Sverige er et av landene som har en slik modell. Venstres Ola Elvestuen og Høyres Regina Aleksandrova sier at ingen av deres partier har saken på programmet, men at de er villige til å diskutere det. Aleksandrova mener Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomite har noe av denne rollen i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

STOR MOTTAKER: Saudi-Arabias ambassadør Khalid bin Abdul Razaq bin Yousef Al-Nufaisi i audiens hos kong Harald på Slottet i 2011. I årene fra 2002 til 2012 fikk Saudi-Arabia militært utstyr fra Norge for tilsammen 650 millioner kroner. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

- Norge har et valg

- Politikerne tar altfor lite ansvar på dette området, og de evner ikke å føre kontroll, sier leder i Changemaker, Hanne Sofie Lindahl. Hun peker på at Norge har et valg og ikke er nødt til å tjene penger på det hun kaller diktatoreksport.

Rakettforsvar til Oman

Et ferskt eksempel var regjeringens tillatelse til at Kongsberg Gruppen fikk tegne kontrakt på eksport av rakettsystemer til Oman. Ifølge kontrakten skal Kongsberg få 3,7 milliarder kroner for dette salget.

- Dette er en sak politikerne på Stortinget ikke får diskutere før det er for sent, sier Lindahl.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.