RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sender politisk fange til mentalsykehus

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Marokkanske myndigheter skal overføre minst en politisk fange til et sykehus for psykiatrisk syke.

Marokkanske myndigheter skal ha varslet at de vil overføre en av de mest fremtredende menneskerettsaktvistene fra Vest-Sahara fra Ait Melloul-fengselet i Agadir til et mentalsykehus.

Sultestreiker i protest
Ali Salem Tamek, tidligere leder for organisasjonen for saharawienes menneskerettigheter, sultestreiker nå i protest mot at han skal bli plassert på en institusjon for psykiatriske pasienter. Sultprotesten begynte onsdag kveld ved 20-tiden.

Den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara uttrykker nå sterk bekymring over situasjonen.

- Ali Salem Tamek har allerede svært dårlig helse som et resultat av sine tidligere fengselsopphold som politisk fange. Han ble arrestert på flytrappa i Laayoune da han kom tilbake fra en behandling i Spania for nettopp disse lidelsene. Jeg har ingen tvil om at han er en mann med en så sterk personlighet og overbevisning at han kan komme til å dø under sultestreiken, sier leder for Støttekomiteen, Ronny Hansen.

Ifølge Hansen har Brahim Noumria og tre andre fanger som er blitt deportert til Marokko, tilsvarende overbevisning. Noumria har tidligere vært «forsvunnet» i mange år i Marokkos hemmelige fengsel- og tortursenternettverk, hevder Hansen.

Frykter for aktivistenes liv
- Det er nå all grunn til å frykte for deres liv. Alle har vært utsatt for tortur tidligere. Den dårlige helsa de har fra før av, tyder på at de neppe kan tåle så mye nå. I tillegg ser det ut til at marokkanerne er villige til å bryte alle regler, og de er villige til å gjøre det så åpenbart med verdens oppmerksomhet rettet mot seg, understreker Hansen overfor TV 2 Nettavisen.

Han mener marokkanske myndigheter er iferd med å ta et klart valg i forhold til Vest-Sahara.

- Valget står mellom å møte protestene mot okkupasjonen på en demokratisk og åpen måte og følge FN, Amnestys og andre internasjonale organisasjoners og bevegelsers krav, eller å møte det med enda større opptrappinng av vold. Alt tyder på at det er de siste de velger, mener Hansen.

Brahim Nounria var i Norge i 2002 sammen med vinneren av Raftoprisen, Sidi Mohammed Daddach.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet om voldsopptrappingen i Vest-Sahara . Flere aktivister skal ha blitt torturert iløpet av sommermånedene, blant annet etter møter med en norsk delegasjon i hovedstaden Laayoune.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere