*Nettavisen* Nyheter.

Sendte bare to til Phuket

Ett døgn etter flodbølgekatastrofen hadde den norske ambassaden i Thailand bare to personer på plass i Phuket. Først etter fire dager hadde UD det de mente var nok personell i katastrofeområdet.

05.01.05 14:58

Flere tusen nordmenn oppholdt seg i Phuket-området da flodbølgen traff land 2. juledag, og det tok ikke lang tid før mediene meldte om den gedigne katastrofen, om skadde og døde personer.

Likevel sendte ambassaden i Bangkok bare to personer til det populære feriestedet den første dagen.

110 etter fire dager
Utenriksdepartementet opplyser at det var sju UD-diplomater, og åtte lokale ansatte til stede ved ambassaden i Bangkok i timene etter at katastrofen inntraff.

Dette var før de to tjenestemennene var blitt sendt til Phuket, og før en diplomat fra ambassaden i Dacca i Bangladesh var blitt hentet inn til Bangkok.

En UD-ansatt ble også sendt fra Norge samme dag, men var ikke framme i Thailand før mandag. Først etter fire dager hadde norske myndigheter et stort hjelpeapparat på plass.

- Torsdag hadde man ca. 110 norske fagpersoner direkte engasjert i hjelpe- og søkearbeidet i Thailand, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i UD til TV 2 Nettavisen.

Puljevis fra Norge
Fra Norge ble det sendt ytterligere en UD-ansatt til Thailand mandag. Tirsdag ble det sendt tre tjenestemenn, mens det onsdag ble sendt fem personer til.

Etter fire dager var antall ambassadeansatte økt til 38, ifølge UD.

Det norske teamet besto ellers av 21 personer fra Kripos, et helsepersonell bestående av 25 personer, fem personer fra den norske sjømannskirken samt 35 frivillige personer med fagekspertise.

- Mandag morgen dro tre tjenestemenn til Khao Lak og Krabi, og samme dag var tre tjenestemenn til stede ved flyplassen i Bangkok, selv om andre har hevdet noe annet, sier Bergesen.

Etablerte ti numre
Her hjemme ble også beredskapen iverksatt, og flere ansatte ble kalt inn på jobb.

- I tillegg til vår beredskapsgruppe ble det i løpet av få timer tilkalt ti ekstra personer. Samtidig ble de etablerte varslingsrutinene iverksatt. I løpet av få timer ble det også åpnet ti telefonnumre for å svare på alle henvendelser, sier Bergesen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.