RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sendte fem passasjerer med kjempefly

Sist oppdatert:
American Airlines med tidenes miljø- og kostnadsblunder: Selskapet fløy fem strandede passasjerer fra Chicago til London - med jumbojet!

Passasjerene var trolig svært fornøyd, men miljøvernere raser nå mot flyselskapets.

- En skandale av dimensjoner. Det er rett og slett en hemningsløs sløsing med drivstoff og et vanvittig utslipp av drivhusgasser, raser miljøvernorganisasjonen Friends of the Earth.

Drivstofforbruket på den transatlantiske flygingen tilsvarer nok bensin til å kjøre en Ford Mondeo rundt jordkloden 25 ganger, og miljøkonsekvensen er enorm.

Utslippet er beregnet til 43 tonn karbondioksid - pr. passasjer...

Drivstoffsluk
Flytypen American Airlines brukte for å frakte de fem strandede passasjerene, var en Boeing 777 som normalt frakter 300 passasjerer.

Flytypen er verdens største to-motors passasjerfly, og er bare tre meter kortere enn storebror, Boeing 747. Slike «widebody»-fly kalles populært jumbojet.

På flygingen over Atlanteren gikk det med drøyt 100.000 liter drivstoff, skriver avisa Telegraph.

Årsaken til den ekstravagante flygingen, var at selskapet først kansellerte en av sine fire daglige flyginger fra Chicago til London. Den kansellerte flygingen var fullbooket, men American Airlines fikk booket om 295 av passasjerene til andre flyselskap.

(Artikkelen fortsetter under bilder)

Imidlertid fant de ingen ledige seter til de siste fem. Etter mye om og men skaffet selskapet til veie en av sine 777-maskiner kun for de gjenværende flypassasjerene, som ikke bare fikk verdens største «privatfly» - men som også ble oppgradert til business class som kompensasjon for ulempen.

Prislappen for den transatlantiske flygingen kom på nesten 400.000 kroner.

- Ingen alternativer
En talsperson for American Airlines hevder at selskapet ikke hadde noen andre alternativer.

- Vi trengte også et fly for å frakte passasjerer tilbake fra London til Chicago. Den aktuelle dagen hadde vi svært mange passasjerer som skulle reise med oss fra London, og vi klarte ikke få ombooket disse til andre reiseruter eller andre flyselskap. Alt var fullt. Dermed ville svært mange passasjerer på vei til Chicago blitt strandet på Heathrow dersom vi ikke fikk sendt over et fly, opplyser American Airlines til Telegraph.

Organisasjonen Friends of the Earth mener forklaringen ikke holder vann.

- Selv om det ikke er passasjerenes feil, har de etterlatt et betydelig fotavtrykk i miljøet vårt. Karbonutslippet for hver av de fem er 45 ganger høyere enn det ville vært dersom flyet hadde vært fullt, sier Richard Dyer i miljøvernorganisasjonen til den britiske avisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere