RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sensasjonelt funn ved Jerusalem

Sist oppdatert:
Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn av det som kan være en jødisk landsby like ved Jerusalem.

(NA24): Landsbyen lå ved hovedveien nord for Jerusalem, bare et par kilometer fra byen. Ut fra potteskår og mynter som er gravd frem på funnstedet, anslår arkeologene at det levde mennesker i landsbyen mellom år 70 og 132.

Levde etter puritanske regler?
Det som gjør utgravingen oppsiktsvekkende er funnet av steinkar som indikerer at landsbyboerne levde etter strenge religiøse regler, selv etter romernes omfattende jødeforfølgelse i år 70.

Dersom det stemmer at jøder levde i landsbyer så nær Jerusalem etter tempelødeleggelsen i år 70, kan det rokke ved den historiske fremstillingen av romernes forfølgelse av jødene, skriver nyhetsbyrået AP.

Landsbyen er på mellom 60 og 80 mål.

- Vi ble overrasket over å finne en så stor bosetting, sier Debbie Sklar-Parnes ved Israels arkeologiske institutt. Hun sier det er umulig å si om landsbyen ble bygget før eller etter ødeleggelsen av tempelet, men at folk bodde der etter år 70.

Italiensk vin
Historiker Lee Levine ved Hebrew-universitetet sår tvil om landsbyen var jødisk.

- Levningene gir ulike signaler. Vinkrukker fra Italia og fraværet av rituelle bad skaper tvil om landsbyen var jødisk, sier Levine til AP. Han understreker at de fleste historikere mener troende jøder ikke drakk vin laget av ikke-jøder på den aktuelle tiden.

Landsbyen ble oppdaget av 30 palestinere, flere av dem på arbeidstiltak, som ble satt til å grave ut et funn midt i veien – med biler susende forbi. Bare en liten del av landsbyen er så langt gravd ut.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere