Sensasjonelt funn

Oslo-arkeolog Sheila Coulson har funnet verdens første tegn på religiøs aktivitet. Afrikanere tilba slangen for 70.000 år siden.

01.12.06 09:45

Selve nesehorn-hulen i Botswana har vært kjent, men da man begynte å grave rundt slangesteinen stoppet det aldri å dukke opp historisk materiale.

- Innenfor en kvadratmeter fant vi 13 000 produserte ting og det stoppet ikke. Vi ga oss på to meters dybde av frykt for at vi skulle bli levende begravd, forteller førsteamanuensis Sheila Coulson ved Universitetet i Oslo. Hun er faktisk gift med en Jones, men har ikke tatt navnet hans for å unngå alle Indiana-vitsene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Da vi fant spydspisser på 1.60 meter var det en stor dag. Jeg tenkte med en gang: «Nå vet jeg hvordan jeg kommer til å tilbringe resten av min karriere», sier hun til iOslo.

Spydspisser har folk funnet før. Gamle spydspisser også. Men disse var svært spesielle. De var fenomenalt forseggjort. De var utrolig vakre. Og de var aldri brukt. Noen av dem var brent. Folk hadde bare lagt dem fra seg. Som et slags ritual.

- Vi fant 115 slike spydspisser. Vi har funnet skaving som viser at de er ferdiglaget på stedet, men stein av denne typen finnes ikke her. De er medbrakt. Over lange avstander, forteller Sheaila Coulson.

De første mennesker
- De første moderne mennesker dukket opp i Afrika for rundt 120.000 år siden. Men vi har aldri funnet noe kulturell dokumentasjon eller bevis på abstrakt tenking vi kan knytte til dem. Verken hulemalerier eller andre ting. Med en gang de kommer til Europa for omtrent 40.000 år siden, så er det mengder med kulturell dokumentasjon. Spørsmålet har vært; hva gjorde de de 80.000 årene før de dro. Satt de bare å ventet på skyss uten å foreta seg noe, ler førsteamanuensisen

- En professor fra Bergen, Chris Henshilwood, hadde funnet Blombos-hulen i Sør-Afrika i 2002 som var et bosted med redskaper og smykker og som er datert til å være 77.000 år gammelt.

Slangen hellig
- Da vi først kom ned i det som kalles Neshorn-hulen som ble oppdaget på 90-tallet og så den store steinen som stikker ut sa vi, det ligner på en slange. Steinen har liksom hengt ut i hulen i løse luften, men nå har bakken nådd helt opp til den. Inn i siden på steinen som har form som en slange, er det risset ut mønstre, og da vi fant en avrevet steinbit med en fure på og steinen som passet til at den kan ha risset furen, visste vi at dette var spesielt. Fordi det lå sammen med redskaper som kunne gått rett inn i de andre store funnene fra mellomsteinalderen som er fra 250.000 år siden til 40.000.

Spydspissene
- Her ble også spydspissene funnet. Vi vet ikke hvorfor folk har etterlatt forseggjorte ubrukte spydspisser på det stedet som heter Gudenes høyder. Men det er nærliggende å tenke på en eller annen form for rituale. Vi ser også at de har hatt en forkjærlighet for røde steiner som ikke finnes i mils omrets. De røde steinene er også brent før de er lagt igjen. Tidsbestemmelsen av gjenstander fra mellomsteinalderen er vanskelig. Karbon fungerer ikke, men en meget komplisert metode som benytter kvarts krystaller vil bli utført, men det tar tid. Nå baserer Coulson seg på sammenligninger fra andre funn.

- Funnet kan være 100.000 år gammelt eller 40.000. Det er like sensasjonelt for det, fordi det vil være det første beviset på rituell virksomhet i verden. Dette er religion. Slangen er et viktig symbol for San-folket som bebor denne delen av Botswana. De tror den er opphavet til alt liv.

- Jeg skal ned igjen og grave mer, men først må jeg ha et sabbatsår for å skrive om disse funnene, sier Sheila Coulson

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.