RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Separatistene erklærer valgseier i Catalonia

Ifølge en valgdagsmåling som er gjort av den lokale TV-kanalen TV3, vinner partiene som støtter løsrivelse et klart flertall av parlamentets 135 plasser i Catalonia.
Ifølge en valgdagsmåling som er gjort av den lokale TV-kanalen TV3, vinner partiene som støtter løsrivelse et klart flertall av parlamentets 135 plasser i Catalonia. Foto: Andrea Comas (Reuters)
Sist oppdatert:
Med 70 prosent av stemmene talt opp i regionvalget i Catalonia er partiene som ønsker løsrivelse fra Spania sikret flertall i det regionale parlamentet.

Ved 20.20-tiden erklærte regionpresident og uavhengighetsforkjemper Artur Mas valgseier.

– Katalanerne har stemt ja til uavhengighet, sa Mas.

Separatistene ligger an til å få 72 av de 135 plassene i parlamentet, melder avisen La Vanguardia.

Koalisjonen «Junts pel Si» (sammen for ja) får 62 plasser, mens det venstreorienterte partiet CUP, som også støtter løsrivelse, ligger an til å få ti plasser, viser de offisielle resultatene.

Lover uavhengighet

La Vanguardia melder at foreløpige målinger viser en valgdeltakelse på rundt 63 prosent – drøyt 7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2012.

– Informasjonen som foreligger tilsier at et flertall for partiene som er for uavhengighet, det er et faktum, sier Junts pel Si-koalisjonens valgkampleder Francesc Homs.

Regionspresident Mas, hvis parti CDC er del av Junts pel Si-koalisjonen, lovet før valget å erklære uavhengighet fra Spania i løpet av halvannet til to år dersom separatistene skulle vinne. Mas og den katalanske regjeringen har trosset Madrid ved å erklære at valget er en de-facto folkeavstemning om uavhengighet.

– Hvis vi vinner valget, er folkeavstemningen gjennomført, gjentok Artur Mas i et intervju med AFP onsdag.

Motstand i Madrid

Konstitusjonsdomstolen i Madrid har imidlertid tidligere avklart at grunnloven ikke åpner for at katalanerne kan erklære uavhengighet gjennom folkeavstemning.

Spanias statsminister Mariano Rajoy har også uttalt at han ikke vil tillate en utvikling som leder til katalansk løsrivelse.

En eventuell uavhengighetserklæring vil derfor trolig bli brakt inn for domstolene av sentralregjeringen. Madrid-avisen El Mundo har kalt søndagens valg for «det viktigste siden Spanias overgang til demokrati».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere