RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser angrepet i sammenheng med Bush-besøket

(APTN)
Forsker Tor Bjørgo tror ikke det er tilfeldig at britiske interesser i Tyrkia rammes samtidig med at USAs president George W. Bush er på besøk i London.

At angrepene rammer Tyrkia har flere årsaker mener terrorekspert Tore Bjørgo.

- Det kan ha sammenheng med at Tyrkia er et av landene som har tilbudt styrker til okkupasjonen i Irak. Det er kontroversielt. Det er også det muslimske landet som i sterkest grad har framstått som en amerikansk alliert. Den tredje grunnen kan være at ønsker å ramme møtet mellom Bush og Blair i London, sier forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi),Tore Bjørgo, til TV 2 Nettavisen.

- Tyrkia har en regjering med islamsk parti ved roret, men den er moderat og vestvennlig. Kan tenkes at det er et anslag mot dem og deres «svake» islam, sier Bjørgo.

Bush i London
Målene for bombeaksjonene i Tyrkia hadde begge tilknytning til Storbritannia, der den amerikanske presidenten nå er på statsbesøk.

- At det nå er britiske mål som rammes, og skjer mens Bush er i London er en sannsynlig sammenheng. Det kan tenkes at de primært ville slå til i London, men ikke kunne få det til på grunn av sikkerheten. Da er Tyrkia et langt lettere mål, sier Bjørgo.

Al-Qaida har påtatt seg ansvaret for aksjonene sammen med en lokal tyrkisk gruppe kalt IBDA-C.

- Det er en liten og nokså ubetydelig gruppe, som i seg selv har nokså begrenset slagkraft. De alene er ikke kraftige nok til å gjennomføre noe slikt som dette, sier Bjørgo.

Ikke større fare i Norge
Han tror ikke at faren for et liknende terrorangrep i Norge eller Skandinavia har økt nevneverdig som følge av angrepene i Tyrkia.

- Ja og nei. Det er ingen direkte sammenheng her. Det har vært spekulert i angrep mot Norge tidligere, men det har ikke skjedd noe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere