*Nettavisen* Nyheter.

Ser du kyllingen?

Foto: ESO (ESO)

Den røde stjernetåken 6500 lysår unna oss har fått kallenavnet «Den løpende kyllingen».

22.09.11 06:54

Bildet du ser her er tatt ved hjelp av et såkalt Wide Field-instrument på et av teleskopene den europeiske astronomiorganisasjonens ESO har stående i Chile. Det viser en sky av lysende hydrogen og nyfødte stjerner i en stjernetåke 6500 lysår unna. Tåken har betegnelsen IC 2944 og finnes i stjernebildet Kentauren.

Nyfødte stjerner
Det du ser er en fødestue for stjerner. Varme, nyfødte stjerner dannet fra skyer av hydrogengass stråler intenst i ultrafiolett lys. Strålingen tilfører energi til den omkringliggende hydrogenskyen og får den til å lyse rødt, skriver ESO på sin hjemmeside.

Sorte klumper
De sorte klumpene som sees i silhuett mot den røde bakgrunnen er også tegn på at det dannes stjerner her, ifølge ESO. Dette er objekter astronomene kaller Bok-globuler. De absorberer lyset fra den glødende bakgrunnen. Observasjoner av disse mørke skyene med infrarøde teleskoper har avdekket at stjerner er i ferd med å dannes i mange av dem.

Innleder kyllingjakt
Stjernetåken IC 2944 har også fått et kallenavn, «Running Chiken Nebula» - eller «Den løpende kyllingen» på norsk. Det er fordi noen hevder de kan se en løpende kylling i stjernetåken. Nå ber ESO om hjelp til å finne kyllingmotivet i bildet.

Finner du det, oppfordrer de deg til å tegne det inn og laste det opp på ESOs Flickr-side.

Se zoombart bilde av stjernetåken her her

Se video fra ESO som starter med oversiktsbilde av Melkeveien før den zoomer inn på Kentauren.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.