RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nasa)

Ser for seg romkrig om 20 år

Sist oppdatert:
George W. Bushs planer om utforskning av rommet, går hånd i hånd med amerikanske forsøk på å få full kontroll over rommet militært.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har lenge ønsket seg teknologi som kan brukes til å angripe eller forsvare satellitter som går i bane rundt jorden, samt et kostbart program for å stanse innkommende stridshoder, skriver Reuters.

I 1996 bandt USA seg til at verdensrommet kun skal brukes til fredelige formål. Likevel åpner dette for våpen i rommet.

«Fredelige formål tillater forsvar og etterretningsrelaterte aktiviteter i streben etter nasjonal sikkerhet eller andre mål. I samsvar med forpliktelsene vil USA utvikle, drive og holde i hevd sin kontroll over rommet for å sikre handlingsfrihet i rommet, og hvis de blir bedt om det, nekte slik handlingsfrihet til fiender», heter det ifølge politikken som ble adoptert i 1996.

Romkrig om 20 år
- Til sjuende og sist er det politiske valg av regjeringer, ikke teknologi, som kommer til å bestemme om det nesten 50 år gamle tabuet med å bevæpne himmelen vil bevares, konkluderer Theresa Hitchens, ved Center for Defense Information, i en studie.

Hun tror at muligheten til å drive krig i rommet vil bli en realitet i løpet av 20 år.

Utrolig energikilde
Også økonomisk har USA viktige motiver for å drive romforskningen videre. På månen finnes ifølge forskerne en nesten uttømmelig energikilde i form av helium 3-isotopen. Den skal være en nær perfekt energikilde; kraftig, miljøvennlig og nesten uten strålefare, skriver Reuters.

- Dersom vi kunne få monopol på det, ville vi ikke behøve å bekymre oss for saudiaraberne og vi kan i praksis diktere for alle hva prisen på energi vil være, sier John Pike, direktør ved GlobalSecurity.org, en forsvars- og rompolitisk forskningsgruppe.

Helium 3 er så kraftig at lasten til én romferge vil kunne forsyne hele USA med strøm i ett år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere