RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ser mulighet for gresk avtale denne uka

OPTIMIST: – Et skritt i riktig retning, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem etter endt finansministermøte i Brussel mandag ettermiddag.
OPTIMIST: – Et skritt i riktig retning, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem etter endt finansministermøte i Brussel mandag ettermiddag. Foto: Saul Loeb (Afp)
Eurosjef Jeroen Dijsselbloem ser strime av håp for gresk løsning.

Det tok eurolederne bare to timer å slå fast at en gresk løsning krever mer tid. Men de ser endelig en strime av håp.

– Et skritt i riktig retning. Det er en mulighet for en avtale denne uka, og det er det vi arbeider for, sa eurosjef Jeroen Dijsselbloem etter endt finansministermøte i Brussel mandag ettermiddag.

Regnet høljet ned mens eurogruppen holdt ukas første krisemøte om Hellas. Det blir flere. For Hellas' forslag til en avtale med kreditorene om reformer og kutt mot utbetaling av flere lånemidler kom for sent til at de kunne vurderes skikkelig.

Dijsselbloem kaller det greske forslaget «bredt», men understreker at de internasjonale kreditorer i EU og IMF nå må granske om de foreslåtte reformene er omfattende nok til å innfri kravene. «Om de henger sammen», forklarer Dijsselbloem.

– Tiden er inne for en omfattende og bærekraftig løsning som vil gjøre det mulig for Hellas å få tilbake veksten innenfor eurosonen, sier Hellas' statsminister Alexis Tsipras.

Forslaget fra Hellas skal inneholde kompromisser både om pensjoner og moms, og det var nok til å få børsen i Aten til å åpne handelen godt i pluss mandag.

Men Tysklands finansminister holder forventningene nede ved å si at han har sett lite nytt til nå.

Allerede 30. juni forfaller over 1,5 milliarder euro i avdrag til betaling, samme dag som hele låneprogrammet utløper.

Hellas har samtidig fått et pusterom etter at Den europeiske sentralbanken (ESB) mandag nok en gang hevet taket for krisefinansiering av de greske bankene.

Dermed har bankene nok reserver til å kunne holde det gående en stund til. Den siste uka har greske bankkunder tatt ut flere milliarder euro av frykt for å miste sparepengene sine dersom Hellas går fallitt.

– Det har vært fremskritt de siste par dagene, men vi er der ikke ennå, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Problemet er at enhver enighet fortsatt skal godkjennes i flere av de europeiske nasjonalforsamlingene, og dermed haster det om en løsning skal i havn før månedsskiftet.

«Fødsel med tang» er Junckers stabssjef Martin Selmayrs beskrivelse av prosessen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere