Serbere ber Nato om våpen

Serbere bosatt i Kosovo ber nå om våpen fra Natos KFOR-styrker for å forsvare seg rasende albanske folkemasser.

18.03.04 18:53

- Det er ikke flere serbere igjen i Obilic. Hovedgaten står i brann, sa den lokale serberen Mirce Jakoljevic til den Beograd-baserte radiostasjonen B92 torsdag.

- Alle de 15 hjemmene er satt fyr på, fortsatte han på telefon fra den lille landsbyen nær hovedstaden Pristina, ifølge Reuters.

- Hooligans

Serbere i området ber om våpen fra KFOR-styrkene for å forsvare seg mot de mener er "albanske hooligans" som setter fyr på hjemmene deres i et forsøk på å drive dem ut av Kosovo.

- Det er ingen KFOR-tropper her, bare noen FN-politi. Jeg oppfordrer staten vår til å øve det sterkeste press overfor KFOR til å sende oss våpen slik at vi kan forsvare oss. Ellers blir vi nødt til å evakuere.

Tåregass og gummikuler

Reuters melder at Nato-styrker torsdag skjøt tåregass mot en albansk folkemengde, samtidig som vitner hørte skyting i byen Mitrovica.

Franske fredsstyrker skjøt også med gummikuler mot folkemengden, som prøvde å nærme seg en serbisk ortodosk kirke i den sørlige delen av den etnisk delte byen.

De norske styrkene som er stasjonert nær Pristina møter også rasende folkemengder, og nordmenn er skadd.

Indikasjoner på større opptøyer
- Situasjonen er ennå ikke så ille som i går, men vi har indikasjoner på at det kan bli en stor folkemengde som vil ta seg sørover. Foreløpig har vi en god del ungdommer som kaster stein mot våre styrker, sier kontingentsjef Nils Hanheide til TV 2 Nettavisen torsdag ettermiddag.

250 til 300 nordmenn er plassert ut sør for Pristina sammen med svenske og irske styrker.

- Oppdraget er som i går å stanse kosovoalbanere som vil trenge seg sørover for å angripe serbiske landsbyer sør for pristina. Klarer vi ikke det blir det tap av menneskeliv på begge sider. Da vil de bruke skytevåpen, sier Hanheide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.