*Nettavisen* Nyheter.

Serbia for retten

Serbia og Montenegro står tiltalt for folkemord i Haag mandag. Det er Bosnia som anklager staten for dette i den første saken av sitt slag.

27.02.06 05:22

Bosnia stevnet Serbia og Montenegro inn for verdensdomstolen i Haag allerede for 13 år siden. Krigen mellom landene varte fra 1992 til 1995. Mer enn 100.000 mennesker ble drept. Krigen brøt ut etter at Bosnia dannet sin egen stat, og brøt ut fra det tidligere Jugoslavia, melder Reuters.

Folkemord
I den originale stevningen het det at serbiske styrker hadde drept, såret, voldtatt, torturert, kidnappet, holdt tilbake og utryddet innbyggerne i Bosnia-Hercegovina.

Rettssaken er den første i sitt slag siden andre verdenskrig. Prosessen som skal følges er også bygd på samme lest som ble brukt etter verdenskrigen for å mekle mellom stater.

Vil ha erstatning
Mens de bosniske advokater sier deres hovedmål er å slå fast at Serbia bedrev folkemord under krigen, søker de også en erstatning fra nabolandet.

Radoslav Stojanovic representerer Serbia under saken. Han vil legge frem bevis for at selv om serbiske soldater kan ha ønsker å ta livet av bosniske muslimer, så lar det seg ikke bevise at den serbiske staten ønsket folkemord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.