*Nettavisen* Nyheter.

Serbia frikjent for folkemord på kroater

Den internasjonale domstolen i Haag mener Serbia ikke begikk folkemord mot kroater under krigen i Jugoslavia på 1990-tallet.

03.02.15 13:20

Ifølge dommer Peter Tomka begikk begge landene mange forbrytelser i løpet av konflikten. Men det har ikke blitt bevist at noen av landene hadde intensjonen om å begå folkemord ved å ødelegge en befolkning helt eller delvis, sa han.

Motanklage

Saken i ICJ-domstolen er én av mange rettsprosesser i etterkant av krigene i Jugoslavia. Mer enn 100.000 mennesker mistet livet i det som er den blodigste konflikten i Europa siden annen verdenskrig.

Kroatia trakk Serbia for retten i 1999 med anklager om at serbiske styrker hadde gjort seg skyldige i folkemord under krigen som raste mellom 1991 og 1995.

De ba om økonomisk oppreisning fra serbiske myndigheter.

Serbiske myndigheter svarte på anklagene med å trekke Kroatia for retten i 2010 med anklager om folkemord. De mener 200.000 etniske serbere ble tvunget til å flykte da Kroatia satte i gang sin motoffensiv.

Begge lands myndigheter hadde på forhånd uttalt at de ville godta rettens avgjørelse.

Vanskelig å bevise

Folkemord er den mest alvorlige internasjonale forbrytelsen, men også den vanskeligste å bevise.

Til tross for omfattende overgrep mot alle sider har ingen domstol funnet at etniske kroater eller serbere var ofre for folkemord.

ICJ fastslo i 2007 at folkemord hadde funnet sted i Srebrenica i 1995, der om lag 8.000 muslimske gutter og menn ble drept av bosnisk-serbiske soldater.

De kom samtidig fram til at Serbia ikke kunne holdes ansvarlig for folkemordet, men at landets styrker kunne ha stanset massakren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag