RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Serbia hjemkaller ambassadør

Sist oppdatert:
Serbia reagerer på samme måte overfor Norge som andre land som har anerkjent Kosovo.

Onsdag opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge vil anerkjenne Kosovo. Torsdag ble den serbiske ambassadøren til Oslo kalt hjem, melder NTB.

- Så snart Norge formelt anerkjenner Kosovo, når det blir offisielt, blir jeg hjemkalt, sier ambassadør Vladislav Mladenovic til NTB.

Han har vært ambassadør her i landet i snart to år og beklager den norske anerkjennelsen.

- Vil bevare forholdet
I pressemeldingen torsdag understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre vil opprettholde sitt gode forhold til Serbia.

- Fra norsk side vil vi igjen understreke vårt nære forhold til Serbia og serbiske ledere. Vi legger stor vekt på å bevare dette tillitsfulle forholdet og det samarbeidet vi har utviklet gjennom flere år, uttaler Støre.

Serbia motsetter seg sterkt et uavhengig Kosovo, som de mener tilhører Serbia. Statsminister Vojislav Kostunica har tidligere truet med å fryse forbindelsene til land som anerkjenner Kosovo.

Les også: Norge kan få sterke reaksjoner

- Tar det til etterretning
Torsdag kveld sier Utenriksdepartementet til Nettavisen at de tar Sebias avgjørelse til etterretning.

- Vi tar til etterretning meddelelsen om at Serbia vil hjemkalle sin ambassadør for konsultasjoner den dagen Norge formelt anerkjenner Kosovo, sier pressevakt Anders Rikter i Utenriksdepartementet.

Rikter presiserer at Norge ønsker å bevare og videreutvikle vennskapet med Serbia, og at de håper at forholdene gradvis vil ligge til rett for det.

- Fra norsk side har vi ingen planer om å endre vårt diplomatiske nærvær i Serbia. Vi har også til hensikt å videreføre den økonomiske støtten til landet, sier Rikter til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere