RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Serbia og Ungarn i grensekrangel om flyktninger

Migranter bryter opp et gjerde under sammenstøtene med det ungarske opprørspolitiet ved grensen mellom Serbia og Ungarn.
Migranter bryter opp et gjerde under sammenstøtene med det ungarske opprørspolitiet ved grensen mellom Serbia og Ungarn. Foto: Marko Djurica (Reuters)
Sist oppdatert:
Serbias statsminister Aleksandar Vucic ber EU gripe inn for å få Ungarn til å roe seg ned. Ungarn brukte onsdag tåregass og vannkanoner mot flyktninger og migranter inne på serbisk side av grensen.

Ungarn driver med «brutal» og «ueuropeisk» oppførsel mot flyktninger og migranter, sa Vucic onsdag kveld.

– Vi lar oss ikke ydmyke av noen. Jeg ber EU om å gripe inn slik at medlemslandet Ungarn oppfører seg i tråd med Europas verdier, sa Vucic.

Det var tidligere onsdag at ungarsk opprørspoliti brukte tåregass og vannkanoner mot flyktninger og migranter som sto på serbisk side av grensen. Flere hundre ønsket å ta seg inn i EU-landet Ungarn. De viste ifølge ungarske myndigheter aggressiv oppførsel ved å kaste stein og forsøke å bryte seg gjennom grensegjerdet.

Ungarske myndigheter hevder at 20 politifolk ble såret i kaoset som oppsto, samt at to barn ble skadd da de ble kastet over grensen fra Serbia.

Senere onsdag kveld sa Gyorgy Bakondi, som er sikkerhetsrådgiver for Ungarns statsminister Viktor Orbán, at politiet pågrep 29 flyktninger og migranter under sammenstøtene, og at én av dem var det han kalte en «identifisert terrorist».

Les også: Ungarn erklærer unntakstilstand ved grensa

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røyk fra tåregassen etter at migrantene barket sammen med det ungarske opprørspolitiet på grensen til Serbia ved Roszke.

Kritikk fra Serbia og FN

– Hvis ikke EU griper inn, må vi finne en annen måte å beskytte våre grenser og europeiske verdier på, sa Vucic i et intervju med statlig fjernsyn onsdag kveld.

Tidligere på dagen protesterte Serbia kraftig og anklaget Ungarn for å ha krenket grensen.

– Ungarn har ingen rett til å krysse grensen. Ingen stat har rett til å gjøre det. Derfor protesterer jeg på det sterkeste, sier Aleksandar Vulin, den serbiske ministeren med ansvar for migrasjonssaker, til nyhetsbyrået Tanjug.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon engasjerte seg også. Han sier Europa må behandle flyktninger og migranter med verdighet og at menneskerettighetene må respekteres, mens FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, uttalte at Ungarn ikke kan stenge ute folk som flykter fra krig og forfølgelse.

De må få «uhindret adgang», sa han, og la til at Serbia er ute av stand til å håndtere en så stor gruppe mennesker som trenger internasjonal beskyttelse.

(Artikkelen fortsetter under)

Flyktninger og migranter støtte onsdag sammen med ungarsk opprørspoliti på grensen til Serbia.

Ber Serbia gripe inn

Ungarn ba onsdag ettermiddag innstendig Serbia om å gripe inn.

– En gruppe svært aggressive migranter angriper hele tiden ungarsk politi med steiner og sementbiter. Dette angrepet kommer fra Serbia, fra serbisk territorium, sa Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto, som ba Serbia iverksette umiddelbare tiltak.

Senere på ettermiddagen diskuterte de to landenes innenriksministre saken, og Serbia kunngjorde etterpå at landet forsterker grensen med politifolk slik at de kan opprettholde sikkerheten mellom folkemengden og det ungarske grensegjerdet.

(Artikkelen fortsetter under)

En migrant ved grensen ved Roszke.

Gjerdebygging

Ungarn informerte samtidig onsdag Serbia om at grenseovergangen mellom Roszke og Horgos blir holdt fullstendig stengt i 30 dager. Dette er en av hovedgrenseovergangene mellom Serbia og EU-landet Ungarn.

Ungarns myndigheter skal bygge et nytt gjerde langs deler av grensen mot Kroatia og planlegger et gjerde mot grensen til Romania. Rumenske myndigheter protesterer kraftig på planen og sier den er i strid med europeisk ånd.

Samme dag kom det melding om at Schengen-landet Slovenia stenger grensen mot Ungarn midlertidig som følge av flyktningkrisen, men Slovenia understreker at dem som kommer for å søke asyl, skal få opphold mens søknadene er under behandling.

(©NTB)

Ungarsk opprørspoliti blir utplassert ved grenseovergangen Roszke. I en aksjon mot flyktninger og migranter på serbisk side av grensen, ble de brukt både tåregass og vannkanoner.
Ungarsk politi bruker vannkanoner og tåregass mot flyktninger og migranter som protesterer mot at de ikke slipper over grensen mellom Serbia og Ungarn.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere