*Nettavisen* Nyheter.

Serbia satser på Kina

Serbia håper at Kinas stemme i FNs sikkerhetsråd vil hindre selvstendighet for Kosovo.

27.10.05 14:53

Serbia-Montenegros utenriksminister Vuk Draskovic sier til en serbisk radiostasjon at han har fått garantier for at «Serbias territoriale integritet» vil bli respektert, melder AP.

Samtaler om Kosovo
Mandag bestemte FNs Sikkerhetsråd at det skulle startes opp samtaler mellom serbiske og etniske albanske myndigheter om Kosovos fremtid. Disse samtalene skal være forarbeid til de tøffe forhandlingene om den etnisk delte provinsens videre skjebne.

Kosovos etniske albanske ledere krever full uavhengighet, mens den serbiske minoriteten i Kosovo og myndighetene i Beograd ønsker at provinsen skal forbli en del av Serbia-Montenegro.

«Serbias Taiwan»
Draskovic sier han omtalte Kosovo som «Serbias Taiwan» i møte med representanter for kinesiske myndigheter. Selv om Taiwan har styrt seg selv siden 1949 insisterer kineserne på at øya fremdeles er del av Kina.

- Jeg uttrykte håp om at FNs Sikkerhetsråd, med Kina som permanent medlem, ikke vil tillate at makt vinner over lov, sa Draskovic, ifølge AP.

- Kinesisk støtte
- En av de øverste kinesiske utsendingene la vekt på at Kina er fast bestemt på at internasjonale grenser ikke kan forandres, og at enhver annen løsning vil bryte mot FN-pakten og internasjonal rett, sier Draskovic.

En forhandlingsløsning om Kosovo-spørsmålet er ventet å gå gjennom en avstemning i FNs Sikkerhetsråd. Kina er et av rådets fem permanente medlemmer med vetorett i alle vedtak.

Selv om Kosovo formelt sett fremdeles er en del av Serbia har FN administrert den spente provinsen siden Natos krig mot det tidligere Jugoslavia i 1999.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.