RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marko Drobnjakovic / Fredrik Varfjell (AP Photo / NTB Scanpix)

Serbias statsminister jaget fra minneseremoni

Sist oppdatert:
Den serbiske statsministeren ble jaget bort av en rasende folkemengde som kastet steiner og flasker mot ham. Utenriksminister Børge Brende stod midt i dramaet.

Vucic ble truffet i hodet av en stein, melder det serbiske nyhetsbyrået Tanjug. Tilstanden hans er foreløpig ukjent.

Hele den serbiske delegasjonen som deltok på minneseremonien, måtte rømme til sine biler som sto parkert på en bakketopp ovenfor kirkegården.

Her kan du tipse Nettavisens journalist.

Brende beklager steinkasting

Utenriksminister Børge Brende (H) var også til stede under markeringen og opplevde dramaet på nært hold.

– Vi var 10-15 meter unna statsminister Vucic da det ble kastet steiner og flasker. Det ble noe dramatikk, men han ble kastet i en bil som kjørte unna, sier Brende til Nettavisen.

– For vår del ble vi tatt hånd om av sikkerhetspersonell. Det hele gikk veldig fort og det var tydelig at det var Vucic de var ute etter. Angrepet er noe jeg beklager sterkt, sier Brende.

Da Vucic ankom minneseremonien, var det flere blant de oppmøtte som buet mot ham, men en kvinnelig slektning av et av Srebrenica-ofrene ga statsministeren en klem.

– Veien til forsoning er lang

Det var først lørdag at Serbia offisielt fordømte Srebrenica-massakren, og kalte handlingene for «grusomme». Vucic nekter imidlertid i likhet med sine forgjengere å omtale massakren som et folkemord, til tross for at både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Haag-domstolen (ICJ) har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

- Det er tydelig at hendelsene i dag har skaket folk opp. Veien til forsoning er lang, og får å få det til er det viktig at alle erkjenner historien. Benektelse av folkemordet er fortsatt utbredt, sier Brende til Nettavisen, før han igjen beklager angrepet.

Håndsutstrekning fra Vucic

– Burde Vucic vært der?

– Han kom hit i et forsøk på å strekke ut en hånd. Det som skjedde må vi bare ta lærdom av og hindre at slike angrep skjer igjen.

I forkant av lørdagens minnemarkering av at det er 20 år siden massakren i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, fordømmer Serbias statsminister folkemordet og kaller det en «grusom forbrytelse».

Brende forteller også om et sterkt møte med de pårørende. Det gjorde også inntrykk å se steintavlen med de 8000 navnene.

– Det er nå 20 år siden det verste folkemordet i Europa siden andre verdenskrig, markeringen gjorde et sterkt inntrykk. Det var også sterkt å møte kvinnene som mistet mannen eller sønnen sin der, eller barn som hadde mistet sin far.

– Vi kan ikke glemme dette. Ikke å minnes ofrene blir som å drepe dem igjen, slår Brende fast overfor Nettavisen.

Politiet pågriper en demonstrant etter steinkasting mot Serbias president Aleksandar Vucic. Protestene skjedde i Srebrenicia i forbindelse med 20-årsmarkeringen for massakren på rundt 8000 muslimske gutter og menn i byen.

– Ord kan ikke beskrive smerten

Lørdag ankom statsminister Aleksandar Vucic byen Srebrenica for å delta på 20-årsmarkeringen for folkemordet. Da han ankom minnestedet, var det flere blant de oppmøtte som buet på ham, men en kvinnelig slektning til et av ofrene ga han en klem.

Fakta: Fakta om Srebrenica-massakren

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Srebrenica er en by i Bosnia-Hercegovina, cirka 80 kilometer nordøst for Sarajevo, nær grensen til Serbia.

* Etter folketellingen i 1991 hadde Srebrenica 75 prosent muslimer og 23 prosent serbere.

* I 1993 hadde befolkningen vokst fra cirka 30.000 til cirka 70.000 etter stor tilstrømning av flyktninger.

* Srebrenica var av FN erklært som «sikker sone», men byen ble likevel offer for en bosnisk-serbisk offensiv i 1995.

* Anslagsvis 8.000 bosnjakiske gutter og menn ble massakrert av serbiske soldater i dagene fra 13. til 17. juli 1995. Dette er regnet som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

(Kilde: Store norske leksikon/NTB)

I en uttalelse publisert like før han ankom Srebrenica, sa Vucic at Serbia fordømmer handlingen klart og tydelig, og føler vemmelse over alle dem som deltok.

– Det fins ikke ord som kan beskrive smerten for ofrene, ei heller vreden og bitterheten mot dem som deltok i denne grusomme forbrytelsen, står det videre.

Anslagsvis 8.000 bosnjakiske gutter og menn ble massakrert av serbiske soldater i Srebrenica fra 13. til 17. juli 1995.

Ifølge Brende var det rundt 50.000 besøkende under minnemarkeringen, som ble arrangeres i Potocari, like utenfor Srebrenica i Bosnia-Hercegovina. På dette stedet er 6.241 ofre blitt gravlagt.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere