Serbiske ultranasjonalister vant fiaskovalg

Selv om ultranasjonalisten Tomislav Nikolic vant en klar seier under søndagens presidentvalg i Serbia, står landet fortsatt uten president.

17.11.03 08:06

For tredje gang på 14 måneder var deltakelsen for lav til at resultatet kunne kjennes gyldig, men utfallet var likevel et hardt slag for Serbias reformpartier.

Mens Nikolic fra Serbias radikale parti (SRS) sikret seg drøyt 46 prosent av stemmene, måtte den serbiske demokratibevegelsens 73 år gamle kandidat Dragoljub Micunovic nøye seg med knappe 35 prosent under søndagens valg.

– Serbia har endelig fått håpet om at ting kan bli annerledes, om at vi kan danne en stat med lov og ekte demokratisk orden, og med økonomiske endringer, sa en talsmann for SRS søndag kveld.

Milosevic-alliert
Nikolic var tidligere en av Slobodan Milosevics allierte, og partiets leder Vojislav Seselj sitter i likhet med den tidligere presidenten i en fengselscelle i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser.

Søndagens valgdeltakelse var bare 38 prosent, mens serbisk lov krever 50 prosent deltakelse for at valget skal kunne kjennes gyldig.

Dermed må Serbia fortsette uten en konstitusjonelt valgt president. Presidenten i nasjonalforsamlingen, Natasa Micic, har fungert som midlertidig president siden desember 2002, men nedla sitt verv før valget søndag i påvente av en ny president.

Serbia har heller ikke nasjonalforsamling, siden Micic også oppløste nasjonalforsamlingen etter at statsminister Zoran Zivkovics regjering tapte sitt flertall. Nye valg til nasjonalforsamling skal holdes i desember.

(NTB-AFP-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.