RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Setter hæren inn mot gjengene

Foto: Jerome Delay (AP)
Sist oppdatert:
Volden mot utlendinger i Sør-Afrika har sendt 30.000 personer på flukt fra sine hjem. Nå griper hæren inn.

Det siste døgnet har angrepene spredt seg til Durban fra Johannesburg. Gjenger med unge menn væpnet med kniver, køller og skytevåpen har gått løs på utlendinger i flere dager. Så mange som 30.000 personer er sendt på flukt, og 20 personer er drept, ifølge BBC.

Volden går for det meste ut over personer fra nabolandene Zimbabwe, Mosambik og Kongo. Det bor mellom tre og fem millioner utlendinger i Sør-Afrika.

Torsdag besluttet president Thabo Mbeki å sette inn hæren mot gjengene, skriver sør-afrikanske Star.

Går løs på flyktninger
Informasjonsjef i Leger uten Grenser, Henrik Glette, har besøkt en av de provisoriske leirene som er satt opp i Johannesburg.

- Tirsdag var jeg på besøk i en politistasjon i sentrum av Johannesburg. I bakgården var det rundt 1000 som har søkt tilflukt. Det var kvinner og barn og menn som sover i telt eller under åpen himmel. Frykten var å ta og føle på. Jeg var hele tida omringet av folk som fortalte hvor redde de var, sier Glette til Nettavisen på telefon fra Johannesburg.

Han forteller at gjengene slår til mot alle som våger seg ut fra de beskyttede leirene.

Organisert
- Mens jeg var der kom det to unge gutter fra Malawi inn. De hadde nettopp gått ut for å gjøre innkjøp bare 50 meter fra politistasjonen. Der ble de møtt av en gjeng som ranet dem for alt de hadde, inkludert skoene. Begge to hadde knivskader da de ble brakt inn. Vi har behandlet skuddskader, knivskader, hodeskader og tatt imot voldtektsofre, sier Glette.

Flere observatører sier volden bærer preg av å være godt planlagt. Gjengene skal ha uttalt at utlendingene tar jobbene fra sørafrikanere, og bidrar med kriminalitet.

I Durban blir Zulu-nasjonaltpartiet Inkatha anklaget for å bidra til volden, noe de avviser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere