RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Settes i skyggen av Darfur

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen
Krisen i Darfur kan komme til å overskygge sultkatastrofen på Afrikas Horn og andre kriser, frykter FN-utsending Kjell Magne Bondevik.

I vinter ble Bondevik utpekt som FNs spesialutsending for Afrikas Horn. Nylig kom han tilbake fra en 11 dagers rundreise på Afrikas Horn. Her besøkte han blant annet Somaila, Eritra og Etiopia.

- Situasjonen er kritisk for åtte milloner mennesker. De er avhengig av daglige forsyninger for å overleve. 15 millioner er i risikosonen, sier Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Likevel svikter givergleden i rike land. Så langt har FN fått inn bare en femtedel av de rundt tre milliarder kronene organisasjonen ba om til Afrikas Horn.

- Det er mulig å forhindre den store katastrofen, men da trengs det mer penger, mener Bondevik.

Han peker på at det ikke bare trengs nødhjelp, men også penger til veier, skoler og brønner.

Egeland
Denne uka er verdens øyne rettet mot fredsforhandlingene i Darfur. Til helgen skal FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland besøke den krigsherjede provinsen. Bondevik frykter at Darfur vil overskygge andre katastrofeområder, som Afrikas Horn.

-Darfur er en plutselig krise, mens den på Afrikas Horn er en «stille» krise, sier han.

I mai besøker han Brussel for å overtale EU-landene til å gi mer penger. Senere skal han til London, Berlin og Washington. Han har også gjort framstøt overfor de arabiske landene.

-Jeg skal slåss for Afrikas Horn, ikke for å overdøve Darfur, men fordi begge steder trenger oppmerksomhet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere