Sex-tortur i ny reality

Foto: (Foto: EPA/SCANPIX)

I et nytt realitykonsept er det ikke bare tv-seerne som må lide.

09.02.05 16:34

(Bildet: Fra et torturkammer brukt av sikkerhetspolitiet under Iraks Saddam Hussein. I en ny tv-serie blir deltakerne utsatt for tortur, angivelig for å vise hva fangene i Guantanamo Bay skal ha gjennomgått.)

Channel 4 vil utsette deltakerne for religiøs og seksuell ydmykelse, tvungen nakenhet, avbrytelse av søvn og ekstreme temperaturer.

Programmet har den fryktinngytende tittelen «The Guantanamo Guidebook», og er filmet i et varehus i London. Sju deltakere er med, og blir utsatt for alle typer tortur i 48 timer, skriver avisen London Evening Standard ifølge Bergensavisen.

Vil vise Guantanamo-tortur
Hva premien er skriver avisen ingenting om, men produsentene hevder at det er sosial samvittighet som er årsaken til programproduksjonen:

- Bush-administrasjonen sier at disse metodene er nødvendige for å beskytte demokratiet. Menneskerettighetsadvokater sier metodene er tortur. Nå kan seerne selv se om det er nødvendig, heter det i pressemeldingen fra Channel 4.

Vil ikke ha tortur på tv
Men utfallet av tortureksperimentene var ikke småtterier. Deltakere kastet opp, gjorde i buksene eller kollapset av de fysiske og psykiske påkjenningene.

Programserien kommer etter at fire britiske Guantanamo-fanger har påstått at USA bedrev tortur av fangene i leiren som ble opprettet etter terrorangrepene USA 11. september 2001.

Men programmet vekker sterke reaksjoner. Interesseorganisasjonen Mediawatch har gått ut mot serien:

– Tortur er ikke greit på TV eller noen andre steder, for den saks skyld. Selv om disse menneskene har meldt seg frivillig for sine 15 minutter i rampelyset, sier Mediawatch-talsmann John Beyer til London Evening Standard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag