*Nettavisen* Nyheter.

Sexsjokk fyrer opp oljedebatt

KOKAINAKSJON: Politiets Operasjon hvit snø retter seg mot kjendiser og ressurssterke personer. Foto: Paul Weaver/Shutterstock (TV 2 Interaktiv/Montasje)

Sex, dop og drilling er en sensitiv kombinasjon.

11.09.08 19:42

En sexskandale iblandet oljemeglere og narkotika har kommet på verst mulig tidspunkt for den amerikanske kongressen, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

En undersøkelse foretatt av det amerikanske innenriksdepartementet har avslørt at ansatte i byrået som utsteder borelisenser og innhenter royaltypenger fra oljeindustrien offshore i USA har holdt på med eskapader de ikke burde.

Nyheten kommer som en bombe i forkant av at kongressen skal stemme for om en åpning av oljevirksomhet langs kyst i USA.

- På tampen av at kongressen starter denne store debatten får du en skrekkhistorie av dårlig ledelse og dårlig oppførsel i deler av det som skal være nøkkeldeler av diskusjonen, sier senator Ron Wyden, ifølge Associated Press.

Giganter involvert
Etterforskningen som har kostet 5,3 millioner dollar og vart i to år har avdekket at ansatte hos Minerals Management Service's royalty innkrevingskontor har hatt sex, brukt kokain og marihuana. Det skal også ha mottatt gaver og ferieturer fra representanter for energiselskaper.

- Ansatte konsumerte ofte alkohol på tilstelninger for industri. De har brukt kokain og marihuana, og har hatt seksuelle forhold med representanter for selskapene, sier generalinspektør Earl E. Devaney, ifølge Associated Press.

Han avslører også at noen av de statlig ansatte blir referert til som «MMS Chicks».

Blant selskapene som skal ha fristet de ansatte med diverse belønninger finner man flere av verdens største energikjemper som den amerikanske oljegiganten Chevron Corp og oljeselskapet Shell.

- Dette viser hvorfor vi ikke kan tillate de store oljeselskapenes agenda i å passere kongressen, sier senator Bill Nelson.

Han er sterkt i mot å åpne for ytterligere oljevirksomhet langs kysten.

Obama på gli
Ifølge Reuters la demokratene i representantens hus sent onsdag fram et forslag som vil åpne for leting etter olje og gass utenfor 50-miles grensen.

De ønsker at de ulike delstatene selv skal kunne bestemme om de vil åpne sonen mellom 50 og 100 miles, mens alt utenfor 100 miles skal åpnes for leting, med unntak for naturreservater og lignende.

Dette skjer etter at demokratene de siste årene har hatt en sterk motstand mot forslagene fra republikansk side om full åpning av sokkelen for leting.

I dag er det kun i den vestlige og midtre delen av USA og deler av Mexico-golfen at det er åpnet for leting. Demokratene ønsker fortsatt et forbud mot leting i den østlige delen, langs turistdelstaten Florida, fram til 2022.

Demokratene skal i dag legge fram et forslag til en tidsplan for fremleggelse av lovforslaget i Huset. Republikanerne har allerede presentert flere initiativ i kongressens andre kammer, Senatet, som skal behandles i månedene som kommer. Forrige gang da debatten om en åpning gikk for et par år siden, endte det med åpning av et lite område øst for de åpne områdene i Mexicogolfen.

Det nye forslaget lagt fram i huset er langt mer ekspansivt enn et tverrpolitisk forslag som nylig ble lagt fram i Senatet. Oljeletingsdebatten preger også debatten i forbindelse med det pågående presidentvalget, og demokratenes kandidat Barack Obama har snudd og vil nå bifalle en begrenset åpning. Republikanernes kandidat John McCain er derimot for full åpning.

Les mer her: Obama på oljegli

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag