*Nettavisen* Nyheter.

Shadia (2) og søsteren mistet foreldrene i luftangrepet i Jemen

HARDT SKADD: To år gamle Shadia ligger hardt skadd på sykehus etter luftangrepet nær Hodeidah 19. juni. Moren og faren og to tanter mistet livet i angrepet, mens Shadia og hennes søster Wafa (6) overlevde. Familien satt i en bil da angrepet kom, og forbipasserende klarte å få jentene ut av vraket. Foto: (Redd Barna)

Den humanitære krisen i Jemen vokser i omfang, mens Norge fortsetter eksporten av militært utstyr til en av de krigførende partene.

26.06.18 22:23

OSLO (Nettavisen): Mens den humanitære krisen i Jemen vokser og havnebyen Hodeidah utsettes for kraftige luftangrep fra koalisjonen ledet av Saudi-Arabia, fortsetter Norge sin eksport av militært materiell til landet.

Nå ber Redd Barna statsminister Erna Solberg - før hun tar sommerferie - gripe inn og stanser den omstridte eksporten.

Ber Erna beordre stans

- Barna har nok en gang havnet midt i skuddlinjen. Vi ber Erna Solberg om å umiddelbart stanse salg av militært utstyr til saudikoalisjonen og samtidig gjør alt i sin makt – sammen med allierte – for å få partene til forhandlingsbordet. Tiden renner ut for Jemens hardt prøvede sivilbefolkning, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

MISTET FAREN OG MOREN: Seks år gamle Wafa på sykehus etter at en rakett eksploderte nær bilen familien satt i under et luftangrep nær Hodeidah sist uke. Wafa og hennes to år gamle lillesøster Shadia havnet begge hardt skadd på sykehus etter angrepet, der begge foreldrene ble drept. Foto: (Redd Barna)

Eksport for 41 millioner kroner

- Det henger ikke på greip at den norske eksporten av såkalt B-materiell til Saudi-Arabia har økt fra 23.000 kroner i 2016 til 41 millioner kroner, sier Fylkesnes.

B-materiell er ikke våpen og ammunisjon, men militært materiell. Det er likevel utstyr som trengs i krigføringen, og dette solgte Norge altså mer av til Saudi-Arabia i fjor, ifølge tall fra Eksportmeldingen.

Utenriksdepartementet bekrefter tallene, men sier dette gjelder utstyr for sikring av grenser og at eksporten er nøye vurdert også opp mot risikoen for brudd på humanitærretten.

(Se hele Utenriksdepartementets svar nederst i saken).

I Eksportmeldingen for 2017 beskrives eksport til land i Midtøsten som Kuwait, De Forente Arabiske Emirater, Qatar, Oman og Saudi-Arabia som «fremvoksende markeder for norsk forsvarsindustri». Det pekes samtidig på at «noen av landene i ulik grad» støtter den saudisk-ledete koalisjonen som intervenerer i den væpnede konflikten i Jemen.

Eksport av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia er ikke tillatt, og høsten 2017 suspenderte Utenriksdepartementet gyldige lisenser for salg av A-materiell til De forente arabiske emirater. I eksportmeldingen for 2017 skriver regjeringen at Utenriksdepartementet ikke er kjent med at norsk forsvarsmateriell er brukt i krigen i Jemen.

Les også: Skip i Jemen utstyrt med norske rakettmotorer

Klikk på bildet for å forstørre.

Gunvor Knag Fylkesnes. Foto: (Redd Barna)

Følger opp foreldreløse søstre

Organisasjonen Redd Barna er tungt inne med innsats i Jemen og følger opp to søstre på to og seks år som ble rammet i et luftangrep utenfor Hodeidah forrige tirsdag. Deres skjebne illustrerer sivilbefolkningens lidelser i Jemen nå.

Jentene ble foreldreløse i angrepet. To tanter ble også drept. Redd Barna dekker utgiftene mens jentene ligger hardt skadd på sykehus og sørger for at gjenværende familie får besøke dem.

Rakett eksploderte nær bilen

- Begge er kritisk skadd. Seksåringen har vært inn- og ut av bevissthet, forteller Fylkesnes til Nettavisen.

Jentene ble truffet av fragmenter fra raketten som eksploderte like ved familiens bil. Bilen tok fyr, og jentene ble påført alvorlige brannskader.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØKENDE EKSPORT: Grafene viser utviklingen i eksporten av forsvarsmateriell fra Norge i perioden 2007 til 2017. Beige linje er såkalt A-materiell, mens rød grønn linje er B-materiell. Rød linje viser totalen, inkludert tjenester. Illustrasjon hentet fra Eksportmeldingen. Foto: (Regjeringen)

- Bruker sivilbefolkningen strategisk

Det som utspiller seg i Jemen beskrives som den verste humanitære katastrofen i verden nå.

- Over 22 millioner mennesker har behov for hjelp og beskyttelse. Over 11 millioner barn trenger vann og mat. Når det gjelder Hodeidah er situasjonen akutt alvorlig. Tusenvis har flyttet ut av byen, men fortsatt bor det 600.000 mennesker der. Alle parter i denne krigen driver en brutal krigføring, og de bruker sivilbefolkningen strategisk. Når vi vet at 80 prosent av den humanitære hjelpen kommer via havnen i Hodeidah, viser det hvor kritisk det er å få en stans i kamphandlingene og få partene til forhandlingsbordet, sier Fylkesnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Havnebyen Hodeidah er påført store ødeleggelser i en pågående krigen. Bildet er fra 2016. Foto: Stringer (AFP)

Hun ber den norske regjeringen gjør sitt for å løse konflikten og få stanset det som beskrives som krigsforbrytelser.

- Vi har helt siden krigen startet ment at Norge ikke må selge militært utstyr til saudikoalisjonen. Fra norsk side trekkes det et skarpt skille mellom A-materiell, som er våpen og ammunisjon, og B-materiell, som er militært utstyr, men også B-materiell er nødvendig for å føre krig, sier Fylkesnes

Redd Barna roser samtidig Norge for å være en viktig aktør når det gjelder humanitær hjelp i Jemen.

Slik svarer Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet, ved pressetalsperson Kristin Enstad, kommenterer saken slik i et e-postsvar til Nettavisen:

- Den humanitære situasjonen i Jemen er svært alvorlig. Norge vil i år bidra med minst 170 millioner kroner i humanitær bistand. Stortinget har nylig godkjent en ytterligere økning på den humanitære støtten til Jemen. I tillegg bidrar vi gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF) med over 40 millioner.

- Norge oppfordrer alle parter til å overholde sine forpliktelser i henhold til internasjonal humanitærrett (IHL). Dette inkluderer beskyttelse av sivile og sikre uhindret humanitær tilgang til sivilbefolkningen.

- Norge selger ikke våpen til Saudi-Arabia. Eksport av strategiske varer, uavhengig av om det er A- eller B-materiell eller flerbruksvarer for militær sluttbruk, er gjenstand for grundige vurderinger og stor årvåkenhet – herunder når det gjelder risiko for bruk i intern undertrykking, alvorlige brudd på menneskerettighetene eller humanitærretten.

- Det stemmer at det i 2017 ble eksportert militært utstyr for drøyt 41 millioner til Saudi-Arabia. Dette utstyret er for sikring av egne grenser, og eksporten er vurdert nøye og med særlig årvåkenhet for risiko for bruk i Jemen og brudd på humanitærretten.

- Utenriksdepartementet er ikke kjent med at norsk forsvarsmateriell er brukt i krigen i Jemen. Vår strenge praksis, også i internasjonal sammenheng, ligger fast.

Fakta

Våkeneksport

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) er over 30.000 mennesker hittil i år drevet på flukt fra Hodeidah-provinsen, rundt 3.000 av dem fra byen Hodeida de siste ukene. Foto: Saleh Al-obeidi (AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.