RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shakil (10) fanget av flommen

Sist oppdatert:
I over en uke har Shakil vært fanget av flomvannet. Nettavisen dro til flomområdene i Bangladesh og fikk høre 10-åringens utrolige historie. Se bilder og video.

SIRAJGANJ / BANGLADESH (Nettavisen): Han ser at vi kommer, krabber ut fra skjulestedet under blikktaket og reiser seg opp. Overalt rundt ham er det vann. Sammen med foreldrene og lillesøster Bithi (7) har ti år gamle Shakil bodd to meter over bakken i over en uke.

- Vi har ingen steder å flykte. Derfor sitter vi her, uten mulighet til å bevege oss. Barna må være like tålmodige som meg, forteller mamma, Musamat Parveen Khatoon, til Nettavisen.

Se hele reportasjen på TV 2 Sumo

- Aldri vært så ille
Vi er i byen Sirajganj i Bangladesh, tre timers kjøretur nordøst for hovedstaden Dhaka. I byen og området rundt bor det til sammen 2,5 millioner mennesker. Innbyggerne her er vant til flom, men i år er den verste i manns minne, sier flere av dem Nettavisen snakker med i området.

- Flommen kommer hvert år, men det har aldri vært så ille. Alle i byen er rammet. Men det er kommet svært lite hjelp, forteller en lokalavisjournalist til Nettavisen.

Bildene fra den voldsomme monsunflommen i Sør-Asia er vist verden over. Ifølge Reuters skal over 35 millioner mennesker i regionen være rammet. Men media har i hovedsak fokusert på India, hvor man antar at over 1100 mennesker er omkommet.

I Bangladesh har flommen så langt rammet over 7 millioner mennesker. To tredjedeler av lavtliggende landet er rammet av flommen. Over 120 mennesker, mange av dem barn, har omkommet som følge av drukning, dødelige slangebitt eller elektrisk støt fra ødelagte kraftledninger. Minst 37 mennesker er savnet.

Ifølge myndighetene frykter man at tallet vil stige til over 500, og dermed nærme seg rekordåret 2004, da over 700 mennesker omkom i rekordflommen.

Shakils forbannelse
Tiåringen stirrer nysgjerrig på båten med journalister som er på vei mot dem. Bak ham sitter lillesøsteren og ser tomt ut i luften.

Huset deres ligger på et jorde like utenfor byen. Da flomvannet begynte å stige, hevet Shakils far hustaket og festet tre spisebord på bambuslektene oppunder blikktaket. Her har de sittet i en uke. Disse fem-seks kvadratmeter har reddet livet til familien. Men hva som skjer dersom vannet stiger enda mer, vet de ikke.

Det er blitt sagt at flom er Bangladeshs velsignelse og forbannelse. Flomvannet tar nemlig med seg store mengder næring til åkrene og gjør den mer fruktbar. Etter en flom, kan bøndene se frem til rekordstore avlinger.

Men for Shakil er årets flom så langt fra en velsignelse det er mulig å komme. I en uke har han overlevd på ett lite måltid om dagen og skittent drikkevann.

- Vi spiser det Gud gir oss. Min mann drar ut hver dag for å finne arbeid. Om kvelden kommer han tilbake med mat som jeg forbereder. Så spiser vi sammen med barna, forteller Shakils mor.

- Har dere fått hjelp utenfra?

- Nei, ikke ennå, svarer moren håpefullt.

De to barna må ha verdens største tålmodighet. Moren lar dem ikke leke i det skitne flomvannet. Skolen er omgjort til mottak for hjemløse. Men der er det stappfullt, forteller moren.

- Gleder du deg til å begynne på skolen igjen? spør Nettavisen den sjenerte 10-åringen.

- Ja, svarer han mutt og ser utover vannet som omslutter dem.

Asias bisarre «Venezia»
Med lange blikk etter oss, forlater vi Shakil og familien. Båten snur og drar inn mot sentrum. Her inne hersker en bisarr stemning. Hvis det fantes en Venezia i Asia, ville det kanskje ha sett slik ut.

Bortsett fra enkelte barn som leker der vannet ikke er så høyt, er her ingen romantikk. Byen hadde flomvern, men det har kollapset flere steder. Nå er handlegatene, som vanligvis yrer av sykkeltaxier, kunder og travle butikker, omgjort til elver av skittent flomvann fylt med kloakk og søppel.

De aller fleste butikkene er stengt og forlatt. De som er igjen i byen prøver fortvilet å ta seg frem med flomvannet til oppunder armene. De må passe seg for vannstrømninger og giftige slanger i vannet. De som har god råd kan bli fraktet med båt - men det er ikke billig.

- Ingen hjelper oss!
Mens en rekke hjelpeorganisasjoner forbereder hjelpesendinger, sier myndighetene i Bangladesh at de foreløpig vil håndtere flommen og dens ofre på egen hånd. De vil derfor ikke be det internasjonale samfunnet om hjelp.

Men i Sirajganj og en rekke andre flomrammede områder er behovet for mat, rent drikkevann, medisiner og tilfluktsrom skrikende. Ingen av dem Nettavisen snakket med her har fått hjelp – verken fra myndighetene eller frivillige organisasjoner.

Kun ett av stedene vi besøker, nærmere hovedstaden, finner vi noe som minner om en hjelpeaksjon. Men det er ikke myndighetene som står bak. En liten båt på oppdrag for en lokal organisasjon har lastet opp noen hundre sekker med tørket ris. Det blir kun et drypp i flomvannet.

Fattige rammes hardest
Som så mange andre steder i verden, er det de fattigste som rammes. Dem med dårligst hus og minst penger har mest å tape. I Siranjganj er befolkningen blant de fattigste i landet. Her er ingen hjelp å se.

- Ikke ta bilde av meg. Jeg har ikke spist på to dager og ser ikke ut, sier en kvinne Nettavisen møter. En annen forteller hvordan de har dradd fra det oversvømte huset på jakt etter noe å spise.

- For to dager siden fikk vi litt ris fra naboen. Men i går fikk vi ikke tak i noe, sier hun

- Se på sønnen min! Han har ikke spist på over ett døgn. Ingen kommer og hjelper oss. Vi fikk til slutt tak i noe kokt ris til ham i går, men den var råtten, sukker hun før hun fortsetter gjennom vannmassene med sønnen på armen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere