*Nettavisen* Nyheter.

Sharon avfeier Bush-advarsel

Foto: AFP/Scanpix

Israels statsminister Ariel Sharon avfeide tirsdag den advarende pekefingeren han fikk fra den amerikanske presidenten under ranch-besøket dagen i forveien.

12.04.05 20:52

President George W. Bush advarte mandag Sharon mot å tillate ytterligere utvidelser av bosettinger på Vestbredden. USA mener dette strider mot forpliktelsene Israel har ifølge Veikartet for fred.

- Vil sikre landområder
Senere sa imidlertid Sharon at USAs motstand mot bosettingene skrev seg fra 1967, da Israel først okkuperte Vestbredden og Gaza-stripen, og at Israel fortsatt vil bygge ut bosettingene for å sikre at de beholder landområder.

- Det er ikke for å motarbeide USA, men for å sikre områder som er strategisk viktige for Israel, sa Sharon til reportere, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Ulike tolkninger
Uenigheten stammer fra ulike tolkninger av en uttalelse Bush kom med i fjor - og som presidenten gjentok mandag - hvor Bush erkjenner Israels behov for å beholde store besettinger på Vestbredden.

Israel tolker dette slik at de kan utvide eksisterende bosettinger, noe USA mener vil sette fredsprosessen i fare.

Statsminister Sharon gjentok også i et møte med amerikanske redaktører tirsdag at palestinernes president Mahmoud Abbas må slå hardere ned på militante palestinere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.