*Nettavisen* Nyheter.

Sharon dødssyk

Israels statsminister Ariel Sharon ble onsdag kveld sendt til sykehus i all hast etter å ha fått et nytt, kraftig slag.

05.01.06 01:05

Det er bare tre uker siden sist Sharon ble rammet av slag.

Onsdag kveld ble han rammet på nytt - denne gang av et kraftigere slag.

Hentet i ambulanse
Den 77 år gamle statsministeren ble hentet i ambulanse på sin ranch i sørlige Israel og kjørt til Hadassah-sykehuset i Jerusalem i all hast. Der ble han lagt på båre og fraktet inn på akuttavdelingen.

Lege Shlomo Mor-Yosef sa i en kort uttalelse utenfor sykehuset at Sharon har hatt en kraftig hjerneblødning, at han er bedøvet og får pustehjelp. Han la til at Sharon om kort tid vil bli operert. Doktor Shlomo Segev sa senere at Sharon trolig vil komme trygt gjennom operasjonen, men klargjorde ikke hva langtidsvirkningene av slaget ville være.

En høytstående politisk kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at det er mulig at Sharon aldri vil komme til hektene igjen etter hjerneblødningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I forbindelse med sykehusoppholdet i desember oppdaget legene et hull i Sharons hjerte. Planen var at legene skulle tette igjen hullet under en operasjon torsdag.

Ga bort makten
Den israelske kabinettsekretæren Yisrael Maimon sier onsdag kveld at Sharon overfører sin myndighet til Israels visestatsminister Ehud Olmert på grunn av de forekommende operasjonene.

Sharon helsetilstand følges med argusøyne av det israelske folket og hans politiske motstandere frem mot valget 28. mars.

Olmert (60) er en av de mest sannsynlige etterfølgerne til Sharon. Andre mulige kandidater til å ta over jobben som israelsk statsminsiter er justisminister Tzipi Livni og forsvarsminister Shaul Mofaz.

Kaos
Skulle ikke Sharon overleve, eller bli så svekket at han må gå av som statsminister, vil Israel gå en kaotisk vinter i møte. 28. mars er det skrevet ut nyvalg. Et valg det var ventet at Sharon ville vinne på et valgprogram på å gjøre slutt på stridighetene med palestinerne.

Etter at Israel i høst gjennomførte en vellykket evakuering av militære styrker og nybyggere fra Gazastripen, brøt Sharon overraskende ut av sitt gamle parti Likud, for å starte sentrumspartiet Kadima. Han sa at han ikke lenger ville være bundet av Likuds politikk i forsøkene på å få til en fredlig løsning på konflikten med palestinerne.

Sharon har vært statsminister siden 2001. Du kan lese mer om Sharons karriere her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag