RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sharon forsvarer kunsthærverk

Sist oppdatert:
Israels statsminister Ariel Sharon gir sin fulle støtte til landets ambassadør i Sverige, som fredag gikk løs på et kunstverk i Historiska Museet i Stockholm.

Sharon ringte til Zvi Mazel for å takke ham personlig for å "ta opp kampen mot antisemittisme", ifølge israelsk radio.

– Vi er vitne til en økende antisemittisme og vil anstrenge oss mer for å bekjempe fenomenet, sa Sharon.

Det israelske utenriksdepartementet kaller utstillingen "avskyelig" , og mener den ikke kan forsvares ut fra hensynet til kunstnerisk frihet, skriver israelske aviser.

At installasjonsverket "Snøhvit og sannhetes galskap" var laget av den israelske kunstneren Dror Feiler og hans svenske kone Gunilla Skold Feiler, gjør det ikke bedre, mener israelske myndigheter.

Selvmordsbomber

Det omstridte kunstverket består av en liten båt med et bilde av en den kvinnelige palestinske selvmordsbomberen Hanadi Jaradat som drepte 21 mennesker i Haifa for noen måneder siden.

Båten fløt i et basseng fylt med blodfarget vann, mens Dror Feiler spilte Bach-kantaten "Mitt hjerte svømmer i blod" på saksofon fra en liten scene ved siden av.

I en tekst som ble delt ut fortelles historien om den 29 år gamle selvmordsbomberen, som fikk broren og en fetter drept av israelske soldater sommeren 2003. Vevd inn i teksten er også eventyret om Snøhvit.

Kastet ut

Dette ble for mye for Israels ambassadør Zvi Mazel, som rasende gikk løs på lyskasterne og mørkla hele installasjonen da han så hvem det var bilde av i båten.

Opptrinnet endte med at ambassadøren ble kastet ut av Historiska Museet, etter å ha fått en kraftig skjennepreken fra museets direktør Kristian Berg.

-Som diplomat burde du vite hvordan man oppfører seg, sa Berg. Mandag venter trolig mer kjeft når ambassadøren blir kalt inn på teppet i svensk UD.

-Det er helt uakseptabelt å ødelegge et kunstverk, og det kommer vi til å fortelle ham, sa departementets pressetalskvinne Anna Larsson lørdag.

Militærnekter

-Ambassadøren oppførte seg som en vandal, sa Dror Feiler som selv ba om at Mazel ble fjernet fra lokalet.

Feiler har selv bakgrunn som israelsk fallskjermjeger, men neket på begynnelsen av 1970-tallet videre militærtjeneste i protest mot det han oppfattet som Israels overgrep mot palestinerne.

I 1973 flyttet Feiler til Sverige, der han i dag leder organisasjonen " Jøder for israelsk-palestinsk fred" i Stockholm.

-Brøt forståelse

Ifølge den israelske avisa Haaretz har israelske myndigheter de siste månedene lagt betydelig press på Sverige, for å hindre at konflikten mellom Israel og palestinerne blir tema under den folkemordkonferansen som åpner senere i måneden.

Ifølge en talsmann for israelsk UD brøt svenske myndigheter med utstillingen den "forståelse" som var oppnådd, noe som kan få Israel til å trekke seg fra hele konferansen.

Også i Israel har ambassadør Mazels hærverk, og Sharon-regjeringens forsvar av dette, vakt reaksjoner.

-Regjeringen som bruker bulldosere i de okkuperte områdene, som raserer bolighus og river opp tre med røttene, støtter seg også på samme form for tyrannisering innen diplomatiet, sier Knesset-politikeren Ahmed Tibi til Haaretz.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere