Gå til sidens hovedinnhold

Sharon kan bli korrupsjons-siktet

Den israelske riksadvokaten vil anbefale at statsminister Ariel Sharon siktes for korrupsjon, ifølge israelsk TV.

Statsadvokat Edna Arbel har konkludert med at det er tilstrekkelig grunnlag for å tiltale Sharon for å ha tatt imot bestikkelser. Den endelige avgjørelsen vil imidlertid bli tatt av riksadvokat Menachem Mazuz.

Saken gjelder en eiendomshandel som også involverer Sharons sønn Gilad.

Hvis Sharon blir tiltalt for korrupsjon, har han ikke annet valg enn å trekke seg som statsminister, mener politiske observatører i Jerusalem.

Flere høyt rangerte tjenestemenn i Justisdepartementet, har tidligere sagt at det bør reises tiltalte mot statsministeren.

Sharon er tidligere blitt avhørt av politiet i forbindelse med korrupsjonsskandalen, som nå kan føre til både tiltale og politisk krise. Avhøret fant sted hjemme hos Sharon i Jerusalem

Bestikkelser

I januar ble forretningsmannen David Appel, som er en venn av Sharon, tiltalt for å ha forsøkt å bestikke statsministeren ved å gi kjempehonorarer til Sharons sønn Gilad.

Målet var å få greske myndigheters tillatelse til å bygge opp et turistkompleks på en gresk øy, og hensikten skal ha vært å få hjelp fra statsminister Sharon.

Statsministeren har tidligere avvist at han har gjort noe galt i den såkalte greske øysaken. Den har vakt stor oppmerksomhet i israelske medier uten å svekke Sharons popularitet.

Gresk paradis

I det uoppklarte mysteriet rundt det greske øyparadiset er David Appel blitt siktet for forsøk på å bestikke Sharon da han var utenriksminister på slutten av 1990-tallet.

Appel, som nekter seg skyldig, skal ha ansatt Gilad Sharon som konsulent i 1999 og gitt ham 2,6 millioner dollar for å få hjelp av faren og daværende borgermester i Jerusalem, Ehud Olmert, til å få kjøpet i orden.

Sharon har selv tilbakevist alle anklagene, avvist kravene fra opposisjonen om at han må gå av og sagt at han blir sittende som regjeringssjef til neste ordinære valg i 2007.

Ulovlige bidrag

Sharon er også viklet inn i en annen korrupsjonssak, sammen med sine to sønner Gilad og Omri.

Politiet begynte i januar i fjor å etterforske opplysninger om at medlemmer av Likuds sentralstyre hadde krevd penger for å stemme på bestemte kandidater som skulle stille ved primærvalgene før valget på ny nasjonalforsamling i 1999.

Politiet mener at Gilad og Omri brukte et lån på 1,5 millioner dollar (vel 10 millioner kroner) fra en sørafrikansk venn og forretningsmann til å betale tilbake de ulovlige bidragene. I Israel er det forbudt å gi utenlandske pengebidrag i en valgkamp.

Sharon har tilbakevist anklagene og sagt at hans to sønner tok seg av valgbidragene. Gilad og Omri forholdt seg tause om saken inntil de i desember i fjor måtte begynne å levere fra seg dokumenter på ordre fra etterforskerne.

(NTB-Reuters)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot