RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nir Elias (Reuters)

Sharon mot tap i Gaza-avstemning

Sist oppdatert:
Statsminister Ariel Sharon ligger an til å tape den viktige avstemningen i Likud-partiet om en tilbaketrekking fra Gazastripen, viser to meningsmålinger.

I en måling gjort for avisa Yedioth Aharonoth svarer 47 prosent at de er imot Sharons plan, mens 39 prosent sier de støtter den.

I alt 583 Likud-medlemmer personer deltok i spørreundersøkelsen.

Ifølge en måling gjort for avisa Maariv vil 45 prosent av Likuds 200.000 medlemmer stemme mot Gaza-planen, mens 42 prosent vil gi sin støtte.

Fram til forrige uke viste meningsmålingene at Sharon hadde støtte blant flertallet av partiets medlemmer.

Bush-støtte
Likud-partiet skal søndag stemme over Sharons plan om å evakuere 21 bosettinger på Gazastripen og 4 på Vestbredden, men samtidig beholde store bosettingsområder på Vestbredden. Under et besøk i Washington tidligere i april fikk Sharon president Bushs støtte til sin plan, noe som vakte sterke reaksjoner fra blant andre EU og den norske regjeringen.

Mange av Likud-medlemmene ser på en tilbaketrekking fra Gazastripen som en "seier for terrorisme".

Frykter hevnangrep
Det er ventet at Sharon torsdag vil gi en rekke radiointervjuer for å forsøke å dra i land en seier i avstemningen søndag.

Statsministerens tilhengere frykter at en seier vil være utenfor rekkevidde dersom militante palestinere i helga gjennomfører det varslede hevnangrepet etter Israels likvidering av to Hamas-ledere de siste ukene.

Palestinerne frykter Sharon kommer til å annektere store deler av områdene de ønsker inkludert i en framtidig stat.

Tillitsvotum
Dersom Likud-partiet sier nei til Gaza-planen «vil det være en seier for (palestinernes leder) Yasser Arafat og Hamas», sier Sharon i et av radiointervjuene som skal sender torsdag.

I intervjuet gjør Sharon for første gang avstemningen til et tillitsvotum om sitt lederskap av partiet, skriver avisa Ha’aretz torsdag.

- Alle som tror på meg må stemme for tilbaketrekkingen. Dere kan ikke støtte meg og samtidig være imot planen jeg legger fram, sier Sharon i intervjuet med militærradioen, ifølge avisa.

Sharon har imidlertid ikke truet med å trekke seg dersom partiet avviser planen.

Justisminister Yosef Lapid påpekte onsdag i et brev til Sharon at regjeringen ikke er bundet av resultatet i avstemningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere