RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sharon trosser USA

Foto: Nir Elias (Reuters)
Israels statsminister Ariel Sharon vil allikevel ikke bøye seg for amerikansk press, og bygger deler av den omstridte muren rundt landets nest største bosetting på Vestbredden.

Israels statsminister Ariel Sharon varsler at Vestbreddens nest største jødiske bosetting likevel kommer til å havne på israelsk side av den omstridte muren, skriver avisen Ha’aretz tirsdag ifølge NTB.

Truer med å trekke støtte

- Problemene med amerikanerne får vi ta når de kommer, sa Sharon til partikolleger i Knesset mandag. Regjeringen var ventet å vedta den nye ruten for muren tirsdag.

For bare noen dager siden ga Sharon uttrykk for at han ville bøye seg for press fra amerikanske myndigheter og la være å bygge muren rundt Israels nest største bosetting, Ariel. Årsaken var at USA truer med å kutte lånegarantier til landet, dersom muren ble bygget rundt bosettingen. Ariel ligger 20 kilometer inne på okkupert palestinsk område.

USAs utenriksdepartement har ennå ikke avgjort om byggingen av muren vil få økonomiske konsekvenser for Israel.

- Vi kan ikke oppgi spesifikke beløp på dette tidspunkt fordi vi ikke har tatt en avgjørelse, og våre konsultasjoner med israelerne om disse sakene fortsetter, sa talsmann Richard Boucher.

- Annektering

- Tiden er kommet for å fordømme muren som ulovlig annektering, slik som Israels annektering av Øst-Jerusalem og Golanhøydene er blitt fordømt, sa den sørafrikanske jusprofessoren John Dugard.

Han anslår at om lag 210.000 palestinere vil bli avskåret fra arbeidsplasser, skoler, sykehus og andre sosiale tjenester som følge av muren, og han spår at den vil skape en ny gruppe interne flyktninger. Israel mener at rapporten som Dugard nylig skrev for FNs menneskerettighetskommisjon, er ensidig og partisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere