Gå til sidens hovedinnhold

Sharon vil bytte byer med palestinerne

Israels statsminister Ariel Sharon vil overgi palestinske byer i Israel til palestinerne i bytte mot land på Vestbredden der jødiske nybyggere har slått seg ned.

- Sharon ser for seg bytte av land med palestinerne som en del av framtidige endelige løsninger, der arabiskbefolkede byer i Israel vil bli overgitt til palestinerne, mens jødiske bosettinger vil integreres inn i Israel, sier Sharons talsmann Ranaan Gissin til AFP.

Sharon sier i et intervju med avisen Maariv tirsdag at han vil undersøke de juridiske sidene ved en slik plan.

- Komplekst
- Det er komplekst. Det er ikke et spørsmål om å flytte mennesker fra et sted til et annet, men en situasjon der folk blir i sine hjem med sin eiendom på sitt land, men under et annet styre, sier Sharon i intervjuet.

Gissin legger til at dette byttet bare kan skje dersom Israel har en «palestinsk partner» og terrorismen er kuet.

- Det vil da bli mulig å ha to stater, Israel og en palestinsk stat, som eksisterer fredlig side ved side, sier Gissin.

20 prosent palestinere
Om lag 20 prosent av befolkningen i Israel er palestinere, og antallet vokser raskere enn den jødiske befolkningen på grunn av høyere fødselstall.

Mandag opplyste Sharon at han vil utarbeide en plan for å legge ned 17 jødiske bosettinger med 7.500 mennesker i Gaza. Sharon sa at det vil ta ett-to år å gjennomføre flyttingen og at den også vil omfatte tre bosettinger på Vestbredden, skriver NTB.

Uttalelsen har vakt reaksjoner både blant Sharons egne partifeller og i opposisjonen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar