Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sharon vil ha våpenhvile

Foto: Scanpix/REUTERS/Gil Cohen Magen
Sist oppdatert:
Israel kan komme til å signere en våpenhvileavtale med den palestinske selvstyre allerede neste uke, opplyser representanter for de to partene.

Statsminister Ariel Sharon har samtidig bedt den israelske regjeringen godkjenne planene om sette fri 500 palestinske fanger, og tilbaketrekning fra fem byer på Vestbredden, melder nyhetsbyrået AP.

Planene om en våpenhvileavtale og andre tiltak som kan dempe konflikten mellom Isreal og palestinere, fikk kraftig drahjelp etter at Egypt onsdag overraskende inviterte partene til et regionalt toppmøte. Både palestinerne og israelerne sier de forventer at toppmøtet vil resultere i en våpenhvileavtale, som gjør slutt på over fire år med vold.

Håper på våpenhvile
En felleserklæring om at volden må opphøre er et av de første kravene i det såkalte «veikartet til fred», som støttes av det internasjonale samfunnet, og som innebærer en etablering av en selvstendig palestinsk stat innen utgangen av 2005.

- Jeg håper det blir enighet om en våpenhvile, og stans i alle voldshandlingene, sier Israels visestatsminister Shimon Peres til den israelske militærradioen.

Møtes for første gang
Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat sier han regner med at palestinerne vil erklære full stans i alle voldshandlinger mot alle israelere, og at han forventer en tilsvarende erklæring fra israelsk side.

Egypts president Hosni Mubarak er vert for tirsdagens toppmøte i den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheik. Jordans kong Abdullah vil også delta. Møtet blir det første mellom Ariel Sharon og den palestinernes nye president, Mahmoud Abbas.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!