*Nettavisen* Nyheter.

Shoppingfest styrker dollaren

Foto: (EPA)

Overraskende sterke detaljhandelstall fra USA styrker dollaren torsdag.

12.05.05 14:54

Detaljhandelen i USA steg i april 1,4 prosent fra måneden før. Holder man bilsalget utenom, var oppgangen 1,1 prosent. Oppgangen er den sterkeste på syv måneder.

Begge deler var mye sterkere enn markedet hadde ventet. I snitt ventet makroekspertene en fremgang på 0,7 prosent, eller 0,5 prosent utenom bilene, ifølge Briefing.com.

Dette styrker dollaren i minuttene etter at tallene ble kjent. Etter ti minutter koster en dollar 6,36 kroner, mot 6,34 da tallene ble kjent. Vekst i detaljhandelen trekker i retning av høyere rente, noe som gjør det mer attraktivt å sitte med dollar.

Dollarstyrkingen kommer til tross for at det samtidig ble lagt frem ukentlige tall for søkere på ledighetstrygd. Disse viste 340.000, en oppgang på 4.000, mens det på forhånd var ventet en nedgang til 325.000. Et høyere antall ledige enn ventet vil normalt bidra til å svekke dollaren, fordi det trekker i retning av et lavt rentenivå for å stimulere økonomien.

Dagens sterke detaljhandelstall gir et motsatt bilde av det som indikeres av handelsgiganten Wal-Mart, som i dag nedjusterte utsiktene for andre kvartal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.