RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siamesiske tvillinger opereres fortsatt

Sist oppdatert:
Operasjonen av de siamesiske tvillingbrødrene Ahmed og Mohammed Ibrahim (2) startet bra lørdag, men pågår fortsatt. Et team på 18 kirurger regner med å bruke opptil fire dager på å skille guttene.

Etter mer enn ett års forberedelser startet et team av 18 kirurger og et førtitalls helsepersonell lørdag morgen på den risikable og uhyre krevende prosessen med å skille de egyptiske siamesiske tvillingbrødrene Ahmed og Mohammed Ibrahim (2) som er sammenvokst i hodeskallen.

Kirurgene gikk igang klokken 07.00 lokal tid i Texas og operasjonen skal ha startet lovende, melder Sky News søndag.

Tok hud fra lårene
Det meste av lørdag formiddag gikk med til å plassere guttene i en spesialkonstruert seng som gjør det mulig for legene å snurre guttene slik at de lett kommer til både foran og på bakhodet. Hud fra guttenes lår ble også transplantert for å kunne brukes til å dekke åpninger i hodene.

Lørdag kveld rapporterte kirurgene at "alt går godt, det har ikke vært noen problemer". Ifølge sykehuset er tvillingenes tilstand stabil og operasjonen fortsatte, melder BBC.

Fire dager
Opp til fire dager kan den uhyre krevende operasjonen ta, og en eller begge guttene kan dø. Hvis de overlever, er det uunngåelig at de får en viss hjerneskade.

- På dette stadiet mener vi at operasjon er det rette, men ingen går til dette arbeidet med lett hjerte, sier doktor Dale Swift, en av fem nervekirurger som deltar i operasjonen på det medisinske universitetet i Texas til CNN.

Utvalg ved to sykehus har vurdert de etiske sidene ved operasjonen.

Ahmed og Mohammed ble tatt med keisersnitt 2. juni 2001. Moren, Sabah Abu el-Wafa og hennes ektemann Ibrahim Mohammed Ibrahim, bor i byen Qus nær Luxor i Egypt.

Hver sin hjerne
World Craniofacial Foundation, et fond som hjelper barn med deformiteter i ansikt og hode, brakte guttene til en undersøkelse i Dallas i USA i fjor sommer. Spesialister avgjorde at guttene kunne skilles. Selv om de deler et omfattende nettverk av blodårer, har de hver sin hjerne.

Men guttene har problemer med å lukke øynene, bevege nakkene og svelge. Uten operasjon vil de ha kroniske medisinske problemer livet ut.

Selv om guttene bare er gitt 10 prosents sjanse til å overleve, sa guttenes far til legene at han mener at operasjonen er verdt risikoen, og at han ønsker at de skal ha en sjanse til et normalt liv.

- Hvis de skal forsette (å leve) slik, blir de aldri normale, sa Ibrahim tidligere i år.

Fem forsøk
De siste tre årene har det vært gjort minst fem forsøk på å skille siamesiske tvillingpar som har vært sammenvokst i hodet.

Tre av dem gikk bra, ett resulterte i at den ene av tvillingene døde, mens den siste operasjonen endte med at begge døde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere