Sier ikke unnskyld

Foto: Berit Almendingen

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): Statsminister Kjell Magne Bondevik sier ikke unnskyld for håndteringen av tsunami-katastrofen, men innrømmer at de ikke var godt nok forberedt.

21.04.05 15:22

- I ettertid ser vi at vi skulle hatt større beredskap og bedre kapasitet knyttet til at flere nordmenn befinner seg i utlandet nå enn tidligere, sa statsminister Kjell Magne Bondevik under pressekonferansen som startet klokken 16 onsdag. Bakgrunnen var Reinås-utvalgets rapport som slaktet Utenriksdepartementets håndtering av tsunami-katastrofen.

- Vi var ikke godt nok forberedt til å dekke alle sider i en så omfattende katastrofe, sa statsminister.

Kommer med stortingsmelding
Bondevik sa at regjeringen ikke har gått gjennom hele rapporten til Reinås-utvalget, og sa at regjeringen vil komme med en stortingsmelding i mai med endelige kommentarer til utvalgets rapport.

- Vi er ikke nødvendigvis enig med alt det som står i rapporten, sa Bondevik under pressekonferansen.

Statsministeren sa at ingen kjente til omfanget av katastrofen da nyheten om tsunamien kom 2. juledag.

- Ingen hadde oversikt til å kunne si at dette var en nasjonal krise av et slikt omfang. Hovedfokuset vårt 2. juledag var å sørge for bistand, sa han.

Petersen «lei seg»
Utenriksminister Jan Petersen beklaget at Utenriksdepartementet ikke hadde gjort en god nok jobb.

- Det er lett å se og innrømme at det har vært mangler. Også innenfor dette apparatet. Det er også lett å se at enkeltbeslutnigner kunne vært annerledes, sa Petersen.

Petersen svarte på hva han er mest lei seg for at UD ikke klarte å følge opp godt nok.

- Den ene tingen som står tydeligere for meg enn noe annet, er at jeg er lei meg for at vi ikke greide å dekke alle de som hadde, med god grunn, behov for våre tjenester de første dagene. Det burde ha vært bedre. Det vil jeg gjerne fremheve. Her var det en belastning for mange mennesker i en vanskelig situasjon, sa han.

- Må lære av kritikken
Reinås-utvalget mente at politisk og administrativ ledelse i UD må ta en stor del av ansvaret i forbindelse med den dårlige krisehåndteringen.

- Hva vil du gjøre for å møte denne kritikken?

- Selvsagt er det den øverste ledelsen i departementet som har ansvaret for departementets virksomhet. Det er det ikke tvil om. Det som er viktig for oss, er å lære av den kritikken som er fremført. Det har vi gjort, men listen over punkter vi må forbedre oss på er ikke uttømt. Vi må sørge for at våre apparater er i stand til å møte kriser og må sørge for at vi må komme på plass så fort som mulig, sier Petersen på spørsmål fra TV 2 Nettavisen.

Gjør forbedringer
Bondevik poengterte at regjeringen etter tsunami-katastrofen allerede har gjort mye for å bedre beredskapen ved fremtidige katastrofer. Bondevik sa at det allerede er gjort tre ting.

1. Det er opprettet et feltkriseteam som kan sendes på fem timers varsel.

2. Det er satt ned en egen departementsrådsgruppe og krisestab av regjeringsmedlemmer som skal samles ved katastrofer.

3. Det planlegges en krisehåndteringsgruppe som skal håndtere kriser i fremtiden. Arbeidet med denne er ikke ferdig og Bondevik sier at Reinås-utvalgets rapport vil være med å danne grunnlag for hvordan denne gruppen skal utformes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.