RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sier nei til banktysting

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Sveitsiske politikere blokkerer skatteavtale med USA.

Underhuset i det sveitiske parlamentet sa tirsdag nei til en avtale om å utlevere navnene på tusenvis av amerikanere som kan ha lurt unna penger fra beskatning, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Avtalen ble inngått i fjor, med politisk innsats på høyeste nivå, og innebærer at den sveitsiske storbanken UBS overleverer 4.450 navn til amerikanske skattemyndigheter. Fristen er august i år, og dersom navnene ikke kommer på bordet, kan amerikanske myndigheter gjøre alvor av trusler om å forfølge UBS for å ha bistått til skattejuks i USA: Dette kan sette bankens amerikanske virksomhet i fare.

Imidlertid har en sveitsisk domsstol sagt at forliket krever godkjennelse fra parlamentet i landet, hvor diskresjon rundt banknæringen har vært nær hellig.

Overhuset i parlamentet sa ja, men tirsdag ble det klart at underhuset sa nei, med 104 mot 76 stemmer.

Avgjørelsen er likevel ikke endelig. Det blir nå trolig nye forhandlingsrunder. Flere partier har sagt at de kan godta avtalen hvis visse betingelser blir innfridd. Parlamentet er samlet til 18. juni.

Den sveitsiske bankforeningen beskylder underhuset for å drive et politisk spill.

I kø for å tilstå
Uansett hva som skjer i Sveits, har forliket fra i fjor hatt effekt, for samtidig innførte amerikanske myndigheter et amnesti som ga redusert straff til skattesnytere som selv oppga sine utenlandskontoer.

Nesten 15.000 amerikanere la kortene på bordet før fristen gikk ut i fjor høst, sannsynligvis i stor grad fordi de fleste antok at forliket med UBS ville bli gjennomført.

Avslørt av ansatt
Saken startet fordi en amerikansk ansatte hos UBS, Bradley Birkenfeld, tipset amerikanske myndigheter. Blant de pikante detaljene som kom frem: Birkenfeld hjalp en styrtrik kunde med å smugle diamanter gjemt i en tannkremtube.,

Til tross for at Birkenfeld samarbeidet, ble han dømt til fengsel for sin rolle i å hjelpe rike amerikanere med å gjemme penger for skattemyndigehtene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere