Gå til sidens hovedinnhold

Sier nei til burka

Frankrikes president med kraftig utfall mot det muslimske plagget.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier mandag at burkaer ikke hører hjemme i Frankrike, og videre at det omstridte plagget, som dekker sin bruker fra topp til tå, er et tegn på kvinneundertrykkelse.

– Ikke velkommen
– Burkaen er ikke et religiøs tegn, det er et tegn på tvungen kontroll av kvinner. Jeg vil si klart og tydelig at dette ikke er velkommen på vårt territorium, sa han til sterk applaus fra tilhørerne, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det var under en høytidelig tale til parlamentet at Sarkozy støttet et initiativ startet av lovgivere forrige uke som uttrykker en bekymring over økningen i bruken av burka i Frankrike. Initiativet frontes på tvers av de politiske partiene, og formålet er å få etablert en parlamentarisk kommisjon som kan granske bruken av burka blant kvinner i Frankrike, samt finne metoder for å bekjempe en spredning.

Het potet
– Spørsmålet om burka er ikke et religiøst problem, det er et spørsmål om frihet og kvinners verdighet, sa Sarkozy fra talerstolen under arrangementet som ble avviklet på slottet i Versailles.

Den franske burkadebatten vekker til minne om den heftige oppgjøret rundt bruken av hijab i den franske skolen. I 2004 kulminerte diskusjonen med et lovvedtak som forbød bruken av religiøse symboler i klasserommene ved statlige skoler.

Kritikere sier loven har stigmatisert muslimer i en tid da landet skal bekjempe diskriminering på jobb og boligmarkeder, og at den har skapt en unaturlig splittelse mellom mange ungdommer med innvandrerbakgrunn og det resterende samfunnet.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser