*Nettavisen* Nyheter.

Signerte for fred etter 21 år

Sudans visepresident og opprørsleder John Garang signerte søndag en fredsavtale som betyr slutten på Afrikas lengstvarende konflikt. Men Darfur-problemet forblir uløst.

09.01.05 11:43

Partene kom søndag endelig i mål - etter åtte år med forhandlinger med sikte på å få en slutt på den blodige konflikten som siden 1983 har kostet mer enn to millioner mennesker livet i Sudan.

Regjeringen i Sudan og opprørsgerlijaen SPLA (Sudan People's Liberation Movement) undertegnet i Nairobi søndag morgen en historisk fredsavtale som gjør slutt på den lengste borgerkrigen i Afrikas historie, skriver Reuters.

Kenya har vært vert for fredsforhandlingene siden de startet for alvor i 1997.

Blant de som var til stede under seremonien var USAs utenriksminister Colin Powell og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Opprørere i regjering
Ifølge avtalen vil opprørsgeriljaen få plass i en koalisjonsregjering. Makten i landet skal desentraliseres, og ressursene deles på en mer rettferdig måte enn før.

Dessuten er det oppnådd enighet om at den muslimske sharialoven ikke skal gjelde i de kristne områdene i sør. Borgerkrigen ble utløst da det muslimske regimet i nord innførte sharialovene i 1983.

Avtalen omfatter ikke borgerkrigen i den vestlige provinsen Darfur. Her har regjeringsstyrker med hjelp fra den arabiske Janjaweed-militsen drept flere tusen mennesker og tvunget over to millioner på flukt.

Visepresidenten signerte
Søndagens omfattende fredsavtale ble undertegnet av visepresident Ali Osman Mohamed Taha og lederen for opprørsgruppen SPLM, John Garang.

De viktigste punktene i enigheten er:

  • Selvstyre for Sør-Sudan i seks år, så folkeavstemning om eventuell løsrivelse
  • Sammenslåing av opprørsgeriljaen med regjeringshæren, med mindre ikke befolkningen i sør stemmer for løsrivelse
  • Lik deling av inntektene fra oljeutvinningen
  • Forholdmessig fordeling av jobber i statsadministrasjonen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.